Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Na Slovensku pribudlo ďalších 26 prípadov ochorenia COVID-19

Na Slovensku pribudlo 26 nových prípadov nákazy novým koronavírusom počas stredy 1. apríla 2020. Celkovo ich na Slovensku je 426. Oznámil to minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (na snímke) po rokovaní 7. schôdze vlády SR 2. apríla 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vo štvrtok to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Bratislava 2. apríla (TASR) - Na Slovensku pribudlo počas stredy (1. 4.) 26 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo ich na Slovensku je 426. Vo štvrtok to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Šéf rezortu zdravotníctva tiež doplnil, že počas stredy bolo testovaných takmer 1200 osôb. Celkový počet pacientov testovaných na Slovensku s negatívnym výsledkom je 9862 osôb. "Máme v súčasnosti 118 ľudí hospitalizovaných väčšinou na infekčných oddeleniach, z toho máme troch pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Jeden je stále ventilovaný a máme troch vyliečených pacientov," priblížil. Dodal, že v stredu sa podarilo zvýšiť počet testovaných, keďže sa do testovania na nový koronavírus zapojili aj súkromné laboratóriá, zväčša pre samoplatcov.



Podľa Krajčího stúpol aj počet pozitívne testovaných v kritickom veku, teda nad 65 rokov, pričom počas stredy bolo päť takýchto prípadov. "Preto by som chcel vyzvať občanov celého Slovenska, aby sme urobili maximum pre to, aby sme ochránili starších ľudí, seniorov," dodal Krajčí s tým, že pre túto skupinu obyvateľov môže byť zvládnutie ochorenia COVID-19 náročnejšie.

Ministerstvo zdravotníctva doplnilo, že ide o 27-ročného muža z Banskej Bystrice, ďalej 74-ročného muža, 72-ročnú ženu a 62-ročného muža z Bardejova, 21-ročného muža a 18-ročného muža a tiež 47-ročnú ženu z Bratislavy. Ďalej 26-ročnú, 23-ročnú a 22-ročnú ženu z Brezna, 70-ročného muža z Ilavy, ďalej 38-ročnú a 57-ročnú ženu a 68-ročného muža z Košíc, 48-ročnú ženu z Malaciek a 46-ročného muža z Martina. Dva nové prípady sa objavili aj v Poprade, ide o 65-ročnú ženu a 29-ročnú ženu. Rovnako dva prípady sa objavili v Prievidzi, ide o 31-ročného muža a 30-ročnú ženu. Ochorenie zistili aj u 24-ročnej ženy zo Sabinova, 42-ročnej ženy zo Senca, 26-ročnej ženy z Tvrdošína a 30-ročného muža zo Žiaru nad Hronom. Dva prípady sa objavili aj v Žiline, ide o 67-ročného muža a 20-ročného muža.


Ako pre TASR uviedol predseda Asociácie laboratórií (AsLab) Vladimír Ježík, počas uplynulých dní súkromné laboratóriá testovali vzorky, ktoré im boli dodané zo strany štátu. Aby sa vyhli prípadnej chybovosti či duplicitám, čísla nekomunikovali oddelene, ale boli zaradené do spoločných štatistík.

Súkromné laboratória zároveň od pondelka (30. 3.) začali zriaďovať drive-through odberové miesta pred nemocnicami po celom Slovensku, čím sa počet vyšetrení postupne zvyšuje.

"Ako sme deklarovali, kapacitne tieto odbery zvládame zabezpečovať bez problémov, a zároveň kontinuálne pracujeme za zvyšovaní kapacity vyšetrení, aby sme dokázali naplniť potreby štátu, ale aj strategických firiem v boji s koronavírusovou pandémiou," uzavrel Ježík.