Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezidentka poverí zostavením novej vlády E. Hegera

Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) počas prijatia v Prezidentskom paláci 29. marca 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Konkrétne zloženie nového vládneho kabinetu zatiaľ nechcel zverejňovať, mená chce najprv predstaviť hlave štátu.

Bratislava 29. marca (TASR) - Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijme demisiu premiéra Igora Matoviča (OĽANO) v utorok (30. 3.) o 11.00 h. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Následne poverí zostavením novej vlády Eduarda Hegera (OĽANO), súčasného vicepremiéra a ministra financií. Po pondelkovom prijatí prezidentkou o tom informoval Heger, potvrdil to aj hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Prezidentka je pripravená zajtra predpoludním prijať demisiu Igora Matoviča a poveriť zostavením novej vlády Eduarda Hegera. Svoje ďalšie kroky bude striktne riadiť podľa zaužívaných ústavných princípov," uviedol Strižinec.



"Prezidentke prinesiem aj zoznam mien novej vlády," priblížil Heger, ktorý dočasne vedie aj rezorty zdravotníctva a školstva. Konkrétne zloženie nového vládneho kabinetu zatiaľ nechcel zverejňovať, mená chce najprv predstaviť hlave štátu.

Na snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO) pred vyhlásením po stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci 29. marca 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Designovaný premiér podľa Strižinca oboznámil v pondelok prezidentku s výsledkom koaličných rokovaní. Informoval ju aj o podpisoch poslancov, ktorí sú ochotní podporovať vládu na základe štvorkoalície strán OĽANO, SaS, Sme rodina a Za ľudí.

Matovič v nedeľu (28. 3.) informoval, že sa má pre vyriešenie koaličnej krízy na poste premiéra vymeniť s ministrom financií Hegerom. Ustúpil aj od požiadaviek voči partnerom. Hegera ako nového designovaného premiéra prijali aj koaliční partneri.