Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Vodné toky prudko stúpajú, varuje SHMÚ

Na snímke ukazovateľ výšky hladiny. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V platnosti sú aj naďalej hydrologické výstrahy na povodne z trvalého dažďa takmer pre celé územie Slovenska.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Vodné toky na Slovensku prudko stúpajú. Na sociálnej sieti na to upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). V platnosti sú aj naďalej hydrologické výstrahy na povodne z trvalého dažďa takmer pre celé územie Slovenska, s výnimkou krajného východu.

"Podľa očakávaných predpovedí, vzhľadom na trvalý dážď takmer na celom území, na tokoch je vzostup až výrazný vzostup vodných hladín," uviedli meteorológovia s tým, že výnimkou je len slovenská časť povodia Dunaja, stredného a dolného Ipľa, kde je mierny vzostup vodných hladín.

Aktuálne je na 24 vodomerných staniciach dosiahnutý alebo prekročený stupeň povodňovej aktivity, prevažne v povodiach horného Váhu, Hornádu a Torysy. Tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA) je na Levočskom potoku v Markušovciach, druhý SPA je na Hnilci vo Švedlári a Stratenej, na ostatných tokoch je doposiaľ prvý SPA.

SHMÚ očakáva počas utorka aj naďalej mierny až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity na ďalších tokoch.