Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Matovič:Pellegrini a Fico vedeli o pochybných krokoch spoločnosti Arca

Predseda vlády SR Igor Matovič. Foto: TASR - Dano Veselský

Dodal, že v tejto súvislosti bude iniciovať aj zmenu zákona, aby boli ľudia chránení pred podobnými prípadmi.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že expremiéri Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Robert Fico (Smer-SD) zrejme vedeli o pochybných krokoch spoločnosti Arca už od roku 2018. Mali ich na to vtedy upozorniť priamo zamestnanci spoločnosti, ktorí o tom v súčasnosti informovali aj Matoviča. Premiér dodal, že títo ľudia sú ochotní svedčiť, ak uvidia, že to vláda myslí vážne s očistou štátu. Podotkol, že ak Fico s Pellegrinim nič po upozornení neurobili, sú spolupáchateľmi a zlyhali pri ochrane záujmov ľudí. Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii. Dodal, že v tejto súvislosti bude iniciovať aj zmenu zákona, aby boli ľudia chránení pred podobnými prípadmi.



Matovič priblížil, že ľudia, ktorí ho informovali, tvrdia, že v roku 2018 informovali Fica aj Pellegriniho o tom, že skupina Arca robí „podivné investície“. Mali ich žiadať, aby zakročili cez Národnú banku Slovenska (NBS) a upozorňovali ľudí, že tieto investície môžu byť pochybné a finančná skupina môže skrachovať.

Premiér sa pýta, čo títo expremiéri urobili s danými informáciami. „V prípade, ak ich odpoveď bude taká, že neurobili nič a len sa prizerali, sú spolupáchatelia skutku, ktorý urobila táto finančná skupina, ktorá podľa všetkého zavádzala ľudí. Na základe toho tisícky ľudí na Slovensku alebo v Českej republike prídu o svoje investované prostriedky,“ povedal.



Podotkol, že o to „obludnejšie“ je, že sa teraz snažia „z jednej z obetí podvodu“, teda z jeho manželky, urobiť páchateľa. Myslí si, že ani jeden z expremiérov v minulosti nekonal, lebo z toho mali prospech. Skonštatoval, že spolu s majiteľmi finančných skupín sú „z rovnakého cesta“. „Ak by Ficovi a Pellegrinimu záležalo na osude obyčajných ľudí, nedovolia, aby sa tu niekto tváril ako bezpečná investícia,“ povedal.

V tejto súvislosti avizoval iniciovanie zmeny legislatívy. „Bude sakramentsky na každej jednej reklame vidieť a ľudia budú upozornení, že pozor, v tomto prípade riskujete, že prídete o všetky prostriedky a nie sú tieto prostriedky ničím ručené,“ priblížil s tým, že je potrebné jasne oddeliť bezpečné investície od investícií do súkromných firiem s nulovým ručením. Nazdáva sa, že mohol byť spáchaný aj trestný čin, ak sa klientom podsúvali zavádzajúce informácie.

Premiér vysvetlil, že sám dostal informácie o pochybných aktivitách spoločnosti niekoľko dní pred ich medializáciou. Podľa vlastných slov o tom v krátkom čase informoval aj ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) a hovorili o tom, že do budúcna podobným veciam treba zabrániť.

Smer-SD v pondelok informoval, že podal trestné oznámenie na spoločnosť Arca Investments pre podozrenie zo spáchania trestného činu zvýhodňovania veriteľa. Podozrenie podľa strany vyvolávajú zmenky vo výške 600.000 eur, ktoré kúpila rodina premiéra Matoviča.

Premiér už potvrdil, že jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments, každú vo výške 200.000 eur. Celkovo teda v hodnote 600.000 eur. Zmenky sú podľa jeho slov z roku 2019 a 2020. Tvrdí, že jeho žena nemá ani jednu vyplatenú a veriteľov neokradla. Dodal, že o financie manželky sa nestará už 14 rokov a že investíciu vykonala v čase, keď už bol premiérom. Deklaroval, že jej žiadne informácie neposunul a že investovala preto, lebo nemala informáciu, že ide o nebezpečnú investíciu.

Fico a Pellegrini sa ohradili voči tvrdeniam premiéra ku kauze spoločnosti Arca


Predseda Smeru-SD Robert Fico a líder strany Hlas Peter Pellegrini sa ohradili voči tvrdeniam premiéra Igora Matoviča (OĽANO) v súvislosti s kauzou spoločnosti Arca. Matovič v pondelok vyhlásil, že expremiéri Fico i Pellegrini mali mať informácie o pochybných krokoch spoločnosti. Hovorca Smeru-SD Ján Mažgút podotkol, že Fico nie je premiérom od marca 2018 a nerozumie, prečo Matovič reaguje tak nervózne. Hovorkyňa strany Hlas Patrícia Medveď Macíková deklarovala, že Pellegrini nemal na túto tému žiadne oficiálne stretnutie. V prípade podnetov občanov ich podľa jej slov odporučil na príslušné štátne orgány.

"Stále ta istá filozofia 'lebo Fico' je z úst Igora Matoviča trápna. Asi je potrebné pripomenúť, že Robert Fico od marca 2018 nie je predsedom vlády SR, čiže akákoľvek výhovorky Igora Matoviča sú len a len dôkazom jeho rastúcej nervozity," skonštatoval Smer-SD. Fico aj s manželkou podľa slov Mažgúta predložili dôkazy o ich nevine, keď boli obvinení v prípade účtov na Belize. Apeloval preto aj na Matoviča, aby preukázal, ako jeho manželka previedla 600.000 eur. "Alebo ich nepredviedla a sú to iba výnosy z desiatich miliónov?" pýta sa strana.

Smer-SD opätovne zdôraznil, že v tejto veci podala strana trestné oznámenie na právnickú osobu Arca Investments, a. s., a nie na rodinu premiéra. Podľa slov Mažgúta strana nerozumie, prečo Matovič zrazu vystupuje takto nervózne.

"Matovič namiesto jasného vyvrátenia všetkých pochybností o svojej rodinnej investícii do finančnej skupiny Arca opäť bezostyšne klamal. Peter Pellegrini nemal na túto tému žiadne oficiálne stretnutie ani rokovanie," poznamenala Medveď Macíková. Pellegrini podľa jej slov očakáva, že príslušné orgány sa budú Arcou zaoberať, čím sa do "zahmlievania predsedu vlády" vnesie viac svetla.

V reakcii uviedla, že v demokratických krajinách konajú v jednotlivých oblastiach na to určené inštitúcie, v tomto prípade organizácie dohliadajúce na finančný trh, "nie premiéri hrajúci sa na sultánov". "Matovič používa metódu, na ktorú si zvykol v opozícii, a to je obviňovanie všetkých naokolo za svoje vlastné kauzy, ktoré nedokáže dôveryhodne vysvetliť," píše sa v stanovisku. Ak by mal pravdu, pýta sa, ako je možné, že ako premiér o týchto problémoch nevedel a nechal manželku vložiť státisíce eur do krachujúcej firmy.

Matovič na pondelkovej tlačovej konferencii oznámil, že Fico a Pellegrini zrejme vedeli o pochybných krokoch spoločnosti Arca už od roku 2018. Mali ich na to vtedy upozorniť priamo zamestnanci spoločnosti, ktorí o tom v súčasnosti informovali aj Matoviča. Podotkol, že ak expremiéri nič neurobili, sú spolupáchateľmi a zlyhali pri ochrane záujmov ľudí. V tejto súvislosti mieni tiež iniciovať zmenu zákona.