Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

VIDEO: Brocková: EÚ musí zúžiť väzby s Latinskou Amerikou

Na snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková. Foto: TASR/AP

Dôležité je podľa nej hovoriť aj o rámcoch na obchodnú výmenu a ekonomickú spoluprácu.

Brusel 18. júla (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli okrem pomoci pre Ukrajinu diskutovali aj o zúžení spolupráce s krajinami Latinskej Ameriky. Venovali sa aj novej oblasti, ktorú predstavuje digitálna diplomacia. Pre TASR to uviedla štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí SR Ingrid Brocková.

Slovenská diplomatka upozornila, že vzťahy s krajinami Latinskej Ameriky sú dôležité aj preto, že tento región vyznáva rovnaké hodnoty a názory ako EÚ a je našim spojencom na rôznych medzinárodných fórach.



"Je dôležité kultivovať politický a strategický dialóg s týmto regiónom. Ukázalo sa, že tieto krajiny hlasovali na mnohostranných fórach presne ako EÚ, čiže v línii uznania ruskej agresie voči Ukrajine," opísala situáciu.

Dôležité je podľa nej hovoriť aj o rámcoch na obchodnú výmenu a ekonomickú spoluprácu. Za prioritné považuje čo najskôr ukončiť Asociačnú dohodu o voľnom obchode s krajinami Mercosur a upraviť obchodné dohody EÚ s Mexikom a Čile.

Novou oblasťou, ktorou sa začali zaoberať európski diplomati je takzvaná digitálna diplomacia. Brocková v tejto súvislosti uviedla, že v dobe prudkej digitalizácie spoločnosti má Slovensko záujem o podobný regulačný rámec pre online prostredie, ako existuje v skutočnom svete. Čiže to, čo platí offline, má platiť aj online.

"Sú tu tiež hodnotové otázky a treba sa zaoberať pojmami ako digitálny humanizmus a človek v centre digitálnej revolúcie a tranzície," vysvetlila Brocková.

Do tejto oblasti patrí aj vytváranie partnerstiev s rôznymi medzinárodnými inštitúciami, občianskou spoločnosťou a privátnym sektorom. "Tak, aby sme smerovali k vytvoreniu otvoreného, bezpečného a inkluzívneho digitálneho prostredia," spresnila.

"Diplomacia musí nájsť odpovede na to ako zabezpečiť, aby nástroje zahraničnej politiky boli relevantné aj v digitálnom svete," uviedla v závere rozhovoru.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) bre