Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Brocková: Kladieme dôraz na podporu ľudských práv a demokracie

Na snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovensko je zakladajúcim členom Aliancie, ktorá vznikla vo Washingtone vo februári 2020 a v súčasnosti má 33 členov.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Slovenská republika kladie veľký dôraz na podporu ľudských práv a demokracie vo svete, na hodnotovú zahraničnú politiku. Podpora slobody vierovyznania alebo presvedčenia je jednou z priorít nedávno schválenej koncepcie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na podporu ľudských práv a demokracie vo svete. Uviedla to štátna tajomníčka Ingrid Brocková, ktorá v utorok vystúpila na druhom ministerskom fóre Medzinárodnej aliancie pre slobodu náboženstva alebo presvedčenia. Informoval o tom komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Porušovanie slobody vierovyznania alebo presvedčenia má podľa štátnej tajomníčky dôsledky nielen na ľudské práva, ale aj na medzinárodnú bezpečnosť a stabilitu. "Náboženská sloboda alebo práva príslušníkov náboženských menšín sú v mnohých krajinách hrubo porušované, či už ide o Blízky východ, Afriku alebo ázijské krajiny, ako je Afganistan. Aliancia a jej členovia by tomu mali venovať systematickejšiu pozornosť," zdôraznila Brocková vo svojom vystúpení.

Slovensko je zakladajúcim členom Aliancie, ktorá vznikla vo Washingtone vo februári 2020 a v súčasnosti má 33 členov. Aliancia je združenie krajín, ktoré presadzujú slobodu vierovyznania alebo presvedčenia a ochranu náboženských menšín po celom svete.