Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Brocková odcestuje do Gruzínska, absolvuje viacero stretnutí

Na archívnej snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Okrem politických rokovaní sa štátna tajomníčka stretne s vedúcou kancelárie OSN pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women) v Gruzínsku Kaori Ishikawa.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková v nedeľu (10.10.) odcestuje na pracovnú návštevu Gruzínska zameranú na posilnenie dvojstrannej spolupráce a zintenzívnenie rozvojových aktivít v jeho regiónoch. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

Brocková bude v Tbilisi rokovať so štátnou ministerkou pre zmierenie a občiansku rovnosť Teou Achvlediani, námestníkom ministra zahraničných vecí Alexandrom Khvtisiašvilim a s vedúcim Úradu vlády Iliom Darčiašvilim. Cieľom rokovaní bude predovšetkým posilnenie bilaterálnych vzťahov v politickej, rozvojovej a obchodno-ekonomickej oblasti.

Okrem politických rokovaní sa štátna tajomníčka stretne s vedúcou kancelárie OSN pre rodovú rovnosť a posilnenie postavenia žien (UN Women) v Gruzínsku Kaori Ishikawa. Navštívi aj administratívnu hraničnú líniu s Južným Osetskom, kde pôsobí Monitorovacia misia EÚ, v ktorej v súčasnosti pôsobí osem slovenských zástupcov.

"Gruzínsko patrí medzi programové krajiny slovenskej rozvojovej spolupráce, preto má návšteva aj intenzívnu rozvojovú dimenziu, zameranú na zhodnotenie aktivít SlovakAid v regiónoch Gruzínska a preverenie možností ďalších rozvojových projektov v regióne, zohľadňujúcich potreby jej obyvateľov," vysvetlilo ministerstvo.

Dodalo, že počas návštevy gruzínskeho regiónu Rača Brocková odovzdá nákladné auto a terénne vozidlo na zvoz odpadu z ťažko prístupných oblastí, nové zariadenie telocvične a mikrogrant na nákup zariadenia vinárskeho laboratória.