Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Brocková: Pomoc EÚ pre Ukrajinu neohrozí rozvojové investície v Afrike

Na snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková. Foto: TASR/AP

V otázke Afganistanu sa diplomati zhodli na správnosti doterajšieho postupu poskytovania pomoci, čiže zamerania sa na základné potreby obyvateľstva, na ľudské práva a na ženy a dievčatá.

Brusel 28. novembra (TASR) - Pomoc EÚ pre Ukrajinu neohrozí rozvojové investície, ktoré Únia prisľúbila Afrike. Uviedla to v pondelok v Bruseli štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí Ingrid Brocková po skončení zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci venovaného otázkam rozvojovej politiky, informuje spravodajca TASR.

Európski diplomati sa v pondelok zamerali na pomoc poskytovanú Ukrajine, Afganistanu a tiež africkým krajinám.

"EÚ je zaangažovaná do pomoci pre Ukrajinu, hlavne s blížiacou sa zimou a s ohľadom na urgentné potreby, ktoré si vyžaduje zničená infraštruktúra," povedala Brocková.

Podľa nej prebieha v tomto smere urgentná mobilizácia zdrojov na európskej úrovni a spolupráci s lokálnymi samosprávami, mimovládnymi organizáciami a privátnym sektorom.



V otázke Afganistanu sa diplomati zhodli na správnosti doterajšieho postupu poskytovania pomoci, čiže zamerania sa na základné potreby obyvateľstva, na ľudské práva a na ženy a dievčatá.

Z hľadiska rozvojovej pomoci pre Afriku EÚ presadzuje päť hlavných priorít, uviedla Brocková.

Prvou je politická podpora partnerstvu s Afrikou, druhou snaha o vyvrátenie naratívu, že za súčasnú potravinovú krízu môže Ukrajina alebo EÚ, keď vinníkom je Rusko ako agresor. S Ukrajinou súvisí aj tretí bod - strategická komunikácia na africkom kontinente a tiež budovanie odolnosti a sebestačnosti tamojších krajín. Štvrtou prioritou spolupráca EÚ s Africkou úniou (AÚ) v oblasti migrácie, konkrétne pri zlepšovaní životných podmienok v afrických krajinách, aby odtiaľ neodchádzalo väčšie množstvo migrantov.

Piaty a posledný bod je dokončiť legislatívny rámec spolupráce EÚ a AÚ najmä z pohľadu implementácie konkrétnych projektov, aby bola "európska pomoc rýchlejšia a viditeľnejšia, keďže EÚ je najväčším donorom na africkom kontinente," vysvetlila Brocková.

Táto pomoc má byť poskytovaná cez nástroj Globálna brána pre Afriku, ktorý by mal zmobilizovať 150 miliárd eur v podobe investícií do viacerých sektorov.

Brocková zdôraznila, že pomoc, ktorú teraz Únia vyčleňuje pre Ukrajinu, neohrozí plánované investície do Afriky, lebo ide o dve vzájomne sa doplňujúce iniciatívy.

Slovensko v oblasti rozvojovej pomoci programovo pomáha napríklad Gruzínsku, Moldavsku a východoafrickej Keni. "Dlhodobo sme cez nástroj rozvojovej pomoci angažovaní v Keni, aj prostredníctvom mimovládnych organizácii a najnovšie aj cez privátny sektor. V oblastiach ako je vzdelávanie či podpora pracovných príležitostí. S Keňou máme multisektorový dialóg a schválenú stratégiu spolupráce na niekoľko rokov," povedala Brocková.

(spravodajca TASR Jaromír Novak) rsc