Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Brocková prijala veľvyslanca Iránskej islamskej republiky

Štátna tajomníčka MZVaEZ Ingrid Brocková, archívna snímka. Foto: TASR

V rozhovore obaja pozitívne zhodnotili doterajší rozvoj bilaterálnych vzťahov s dôrazom na ekonomickú spoluprácu.

Bratislava 8. júla (TASR) - Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Ingrid Brocková v utorok (7. 7.) prevzala kópie poverovacích listín od nového veľvyslanca Iránskej islamskej republiky v SR so sídlom vo Viedni Abbas Bagherpour Ardekaniho. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu slovenskej diplomacie.

V rozhovore obaja pozitívne zhodnotili doterajší rozvoj bilaterálnych vzťahov s dôrazom na ekonomickú spoluprácu. "V spolupráci s ekonomickými rezortmi vynaložíme úsilie na zorganizovanie zasadnutia Spoločného slovensko-iránskeho hospodárskeho výboru, ktorý pomôže reflektovať aktuálne témy vzájomných ekonomických vzťahov a opätovne zintenzívniť vzájomný obchod," uviedla Brocková.

Štátna tajomníčka zdôraznila taktiež potrebu dodržiavania ustanovení multilaterálnej jadrovej dohody (JCPOA) i napriek pretrvávajúcim sankciám. Dohoda JCPOA predstavuje podľa ministerstva zahraničných vecí dôležitý prvok nielen regionálnej, ale najmä globálnej bezpečnosti. Brocková vyjadrila presvedčenie, že Irán bude pokračovať v nastavenej spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.