Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Brocková: Ruská vojna na Ukrajine vážne ohrozuje aj kultúrne dedičstvo

Na archívnej snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Foto: TASR Dano Veselský

Štátna tajomníčka v posledný deň pracovnej návštevy OSN v New Yorku rokovala aj s predsedom Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC) a pridruženou administrátorkou Rozvojového programu OSN (UNDP).

New York 16. júla (TASR) – Slovensko je vážne znepokojené údajmi Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), podľa ktorých bolo pri ruskej agresii na Ukrajine zasiahnutých vyše 160 kultúrnych pamiatok. Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková to uviedla na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN na tému ničenia kultúrneho dedičstva Ukrajiny v dôsledku ruskej agresie. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Ako novozvolený člen Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO sa budeme usilovať o zachovanie ukrajinského kultúrneho dedičstva pred deštrukčnými útokmi ruskej armády. V plnej miere tiež podporujeme dôkladné a nezávislé vyšetrenie týchto útokov, ktoré vykazujú znaky vojnových zločinov," povedala Brocková vo vystúpení.

Neformálne zasadnutie zvolali Albánsko a Poľsko v spolupráci s Ukrajinou, SR túto iniciatívu podporila. Cieľom bolo poukázať na rozsah ničivých následkov ruskej agresie na Ukrajine, ktorá okrem tisícov obetí, potravinovej, energetickej a finančnej krízy prináša vysokú daň aj na ukrajinskom kultúrnom dedičstve, pričom Rusko porušuje nielen normy medzinárodného humanitárneho práva, ale aj svoje záväzky z dohovorov UNESCO o ochrane kultúrneho dedičstva.

Štátna tajomníčka v posledný deň pracovnej návštevy OSN v New Yorku rokovala aj s predsedom Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC) Collenom Vixen Kelapilem a pridruženou administrátorkou Rozvojového programu OSN (UNDP) Ushou Raovou-Monariovou. Hlavnou témou boli negatívne globálne vplyvy ruskej agresie vrátane zvýšenej celosvetovej potreby humanitárnej a rozvojovej pomoci či ohrozenia potravinovej bezpečnosti. Brocková vyzdvihla tiež dôležitosť udržateľnej urbanizácie a predostrela slovenské priority členstva v ECOSOC a vo Výkonnej rade UNDP, do ktorých bolo Slovensko zvolené na roky 2023-25. O súčasnom stave multilateralizmu a narastajúcej zodpovednosti Valného zhromaždenia OSN v oblasti mieru a bezpečnosti diskutovala s dezignovaným predsedom 77. zasadnutia VZ OSN Csabom Körösim.

Na záver pracovnej návštevy štátnej tajomníčky bola v rámci Politického fóra na vysokej úrovni o udržateľnom rozvoji prijatá ministerská deklarácia, ktorá potvrdzuje záväzky 193 krajín investovať do udržateľnej obnovy po pandémii COVID-19 s prihliadnutím na ekologickú transformáciu, ľudské práva, rodovú rovnosť, vzdelávanie a zdravie oceánov, dopĺňa komunikačný odbor MZVEZ SR.