Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Brocková: Slovenská rozvojová spolupráca v Gruzínsku má jasné výsledky

Na archívnej snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Štátna tajomníčka počas návštevy Gruzínska odovzdala tiež finančný príspevok na nákup laboratórneho zariadenia na testovanie kvality vína.

Tbilisi/Bratislava 13. októbra (TASR) - Slovenská rozvojová spolupráca v Gruzínsku má vo vidieckych regiónoch jasné výsledky. Počas tretieho dňa pracovnej cesty v tejto kaukazskej krajine to vyhlásila v stredu štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková. Diplomatka navštívila región Rača Lečchumi a Kvemo Svaneti. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

V Gruzínsku sa realizuje viacero rozvojových projektov pod značkou SlovakAid. Len nedávno MZVEZ podporilo šesť projektov v celkovej hodnote viac ako 315 tisíc eur. Z nich dva boli zamerané na pomoc obyvateľom zasiahnutých negatívnymi ekonomickými následkami pandémie COVID-19 a na zefektívnenie odpadového hospodárstva. Štátna tajomníčka Ingrid Brocková navštívila príjemcov oficiálnej rozvojovej pomoci priamo v teréne.

"Veľmi si vážim všetkých, ktorí sa pričinili o realizáciu pomoci pre obyvateľov tohto málo rozvinutého regiónu. Pandémia zasiahla všetky štáty sveta, Slovensko sa usiluje promptne reagovať na potreby partnerských krajín, nevynímajúc Gruzínsko," pripomenula Brocková.

Pri tejto príležitosti štátna tajomníčka slávnostne odovzdala obyvateľom obce Oni špeciálne vozidlá na zvoz odpadu, vhodné do vysokohorského terénu. Príjemcovia pomoci poďakovali Slovensku za humanitárnu pomoc poskytnutú v kritickom období, informoval komunikačný odbor MZVEZ.

Štátna tajomníčka počas návštevy Gruzínska odovzdala tiež finančný príspevok na nákup laboratórneho zariadenia na testovanie kvality vína.

"Gruzínska oblasť Rača mi je sympatická, sú tu dobrosrdeční ľudia a doslova všetci poznajú slovensko-gruzínsky spoločný film z roku 1977 Rača, láska moja. Ten ešte symbolickejšie prepája obe naše krajiny," uviedla štátna tajomníčka.

Laboratórne vybavenie zo slovenských peňazí uľahčí miestnym vinárom certifikáciu ich produkcie. Keďže ide o významnú vinársku oblasť, z príspevku SlovakAid budú podľa MZVEZ profitovať mnohí vinári.