Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Brocková: Slovensko podporuje ambície Chorvátska stať sa členom OECD

Na snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková, foto z archívu. Foto: TASR - Pavol Zachar

Očakáva, že OECD dosiahne v otázke ďalšieho rozširovania rýchlu dohodu, ktorá umožní Chorvátsku začať proces prístupu.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Chorvátsko je blízky partner a spojenec, podporujeme jeho ambície stať sa členom eurozóny, schengenského priestoru a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Na stredajšom stretnutí s chorvátskym veľvyslancom na Slovensku Aleksandrom Heinom to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Prioritnou témou rokovania bola žiadosť Chorvátska o podporu Slovenska v prístupovom procese do OECD. Štátna tajomníčka zdôraznila, že Chorvátsko urobilo na ceste do tejto organizácie výrazný pokrok a zaslúži si uznanie za doteraz dosiahnuté výsledky. Očakáva, že OECD dosiahne v otázke ďalšieho rozširovania rýchlu dohodu, ktorá umožní Chorvátsku začať proces prístupu. "Slovensko je pripravené v tomto úsilí podporiť Chorvátsko a odovzdať krajine svoje autentické skúsenosti z prístupového procesu do OECD," skonštatovala Brocková. Slovensko zároveň podľa nej podporuje chorvátske úsilie stať sa perspektívnym členom v eurozóne a v schengenskom systéme.

Cieľom stretnutia bolo tiež zhodnotenie bilaterálnych vzťahov medzi Slovenskom a Chorvátskom či spolupráca na pôde EÚ a medzinárodných organizácií. Intenzívny dialóg medzi oboma krajinami je podľa rezortu diplomacie umocnený nielen tým, že Chorvátsko patrí medzi obľúbené destinácie slovenských turistov, ale predovšetkým obojstranným záujmom o vytváranie priaznivých podmienok pre väčší prienik podnikateľských subjektov.