Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Brocková: Voda je strategickou surovinou a zdrojom energie

Na archívnej snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovensko je pripravené realizovať konkrétne projekty a zdieľať skúsenosti v oblasti vodného manažmentu či energetickej efektívnosti v regióne Strednej Ázie, povedala Brocková.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Voda je strategickou surovinou a strategickým zdrojom energie. Slovensko má čo ponúknuť v oblasti zdieľania skúseností i realizácie konkrétnych projektov v regióne Strednej Ázie. Vyhlásila to štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Ingrid Brocková v príhovore počas medzinárodnej konferencie o výmene skúseností v oblasti hydrometeorologických služieb medzi Slovenskom a krajinami Strednej Ázie. TASR o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie.

"Voda je strategickou surovinou, ktorá ovplyvňuje globálne problémy, ako sú migrácia, ekonomické krízy či potravinová bezpečnosť. Voda je tiež strategickým zdrojom energie. Slovensko je pripravené realizovať konkrétne projekty a zdieľať skúsenosti v oblasti vodného manažmentu či energetickej efektívnosti v regióne Strednej Ázie," povedala Brocková.

Cieľom je prispieť k obnove ekologicky udržateľného hospodárstva. Teší ju, že sa nám v ostatnom období darí zintenzívňovať aktivity vo vzťahu ku krajinám stredoázijského regiónu. Výsledkom sú konkrétne projekty a odovzdávanie skúseností v oblasti vodného manažmentu, konkrétne v oblastiach, ako zavlažovanie, hydrometeorológia alebo výroba energie z vodných elektrární.

Konferenciu organizoval Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s partnerskými inštitúciami z Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu a Turkmenistanu. Je odborným fórom zameraným na výmenu skúseností a poznatkov v oblasti hydrometeorologických služieb.