Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Brocková znovu otvorila v Neapole honorárny konzulát SR

Na snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Opätovné otvorenie dočasne neaktívneho konzulátu v Neapole, ktorý povedie Stefania Girfattiová, by malo prispieť k zintenzívneniu kontaktov medzi oboma krajinami.

Neapol 29. júna (TASR) - Honorárny konzulárny úrad SR v talianskom Neapole pre regióny Kampánia a Kalábria otvorila v utorok štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Ingrid Brocková. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

Opätovné otvorenie dočasne neaktívneho konzulátu v Neapole, ktorý povedie Stefania Girfattiová, by malo prispieť k zintenzívneniu kontaktov medzi oboma krajinami. Ide v poradí už o piaty honorárny konzulát SR v Taliansku.

"Neapol ako prístavné mesto predstavuje veľký potenciál spolupráce v oblasti cestovného ruchu a ekonomickej diplomacie. Zaujímavou však môže byť aj spolupráca a vzájomná pomoc v oblasti liečenia pacientov, ktorí prekonali ochorenie COVID-19," uviedla štátna tajomníčka.

Ďalšími oblasťami možnej spolupráce sú kultúra a vzdelávanie. Slovenský honorárny konzulát v Neapole však bude slúžiť hlavne občanom SR, ktorí budú potrebovať pomoc.

Brocková taktiež rokovala v Ríme so štátnym tajomníkom talianskeho ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce Benedettom Della Vedovom. Okrem iného požiadala o podporu Talianska v ambícii SR stať sa pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry.