Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

BROZ odchytilo v marci 138 sysľov z troch najväčších populácií

Na archívnej snímke syseľ pasienkový. Foto: TASR Oliver Ondráš

Syseľ pasienkový je na Slovensku chráneným.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Ochranári odchytili a presunuli v marci 138 sysľov z troch najväčších populácií na Slovensku, a to z bratislavského letiska, Muránskej planiny a Slovenského krasu. Išlo o 34 samíc a 104 samcov. Následne ich presunuli na 15 iných lokalít. Informuje o tom Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) na svojom webe.

"Najslabšia posilnená lokalita mala minulý rok len päť jedincov," poukázalo združenie. Odchytené sysle označili tak, že im na chrbte skrátili chlpy. Pár týždňov ich teda budú vedieť rozlíšiť od domácich sysľov a sledovať, ako sa im darí.

V lokalite Silica Nilaše žili v rokoch 2019 až 2021 tri samice. Vlani tam vypustili päť nových jedincov, konkrétne tri samice a dvoch samcov. Túto jar je tam podľa BROZ minimálne 20 jedincov.

Odchyt a prenosy sysľov organizovalo BROZ spolu so Správou Národného parku Slovenský kras, Chránenou krajinnou oblasťou (CHKO) Cerová vrchovina, CHKO Latorica, CHKO Malé Karpaty, CHKO Dunajské luhy a CHKO Ponitrie, Fakultou prírodných vied Univerzity Komenského, ZOO Bojnice a Alka Wildlife. Okrem nich sa do akcie zapojilo viac ako 30 dobrovoľníkov.

Syseľ pasienkový je na Slovensku chráneným. Na jeho ochranu je preto podľa ochranárov dôležitá obnova pastvy, zjemnenie hospodárskej krajiny a udržateľnejšie hospodárenie v lokalitách, kde sa ešte vyskytuje.