Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Brozmanová, Smatana, Pažitný cítia potrebu dobudovania zdravotnej únie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdravotnícky analytik Martin Smatana pripomenul, že Únia nemá v oblasti zdravotníctva priame kompetencie, avšak napriek tomu urobila podľa neho zo svojej pozície maximum.

Bratislava/Brusel 14. januára (TASR) - Mária Brozmanová zo Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli, zdravotnícky analytik Martin Smatana a expert na zdravotníctvo Peter Pažitný sa v diskusii na TASR TV tento týždeň zhodli na potrebe dobudovania zdravotnej únie v EÚ. Tá je témou aj prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE).

"Súčasťou balíka Európskej zdravotnej únie je napríklad revízia nariadenia o Európskom centre pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC). Zámerom bolo posilniť kompetencie ECDC, aby mohlo lepšie monitorovať situáciu v členských štátoch EÚ, aby lepšie spolupracovalo so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a tiež s tretími krajinami," vysvetlila Mária Brozmanová, ktorá má na Stálom zastúpení SR pri EÚ na starosti oblasť zdravotníctva.

Pažitný počas diskusie upozornil na to, že úroveň zvládania pandémie je v jednotlivých členských štátoch EÚ "diametrálne odlišná". Pandémia podľa neho nie je len o zvládnutí "covidu ako ochorenia".

Zdravotnícky analytik Martin Smatana pripomenul, že Únia nemá v oblasti zdravotníctva priame kompetencie, avšak napriek tomu urobila podľa neho zo svojej pozície maximum. "EMA aj ECDC si svoju prácu robia veľmi dobre. Keby sme nemali Európsku agentúru pre lieky, neviem si predstaviť, čím by sme dnes očkovali," uviedol.



Francúzsko aj francúzske predsedníctvo v Rade EÚ urobia všetko pre to, aby sa prebiehajúca Konferencia o bezpečnosti Európy (CoFoE) skončila úspešne a s výsledkami v prospech občanov. Uviedol to francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Clément Beaune.

"Nemôžem predvídať konečný výsledok celoeurópskej konferencie, ale poznáme regionálne a národné výsledky francúzskeho snaženia, kde vynikli štyri hlavné témy: klíma; bezpečnosť a obrana; priemyselná politika a investície; a hodnoty a ochrana právneho štátu," uviedol Beaune.

Osoby so zdravotným postihnutím nemajú rovnaký prístup na Konferenciu o budúcnosti Európy (CoFoE). Pre spravodajský portál Euractiv to uviedol predseda Európskeho fóra zdravotného postihnutia (EDF) Yannis Vardakastanis, ktorý je členom plenárnej konferencie CoFoE. Podľa jeho slov zdravotne postihnutí čelia v súvislosti s konferenciou väčším či menším bariéram. Jedným z príkladov menších prekážok je príkaz CAPTCHA na zaregistrovanie sa na stretnutia CoFoE.