Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Bubla: Pracovná skupina sa nateraz nevenuje inštitútu kajúcnika

Na archívnej snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súvislosti s medializovanými tvrdeniami, že niektorí obvinení sú väzobne stíhaní na základe jedného svedectva kajúcnika Bubla uviedol, že posudzovanie kvantity a kvality dôkazov je subjektívne.

Bratislava 9. mája (TASR) - Pracovná skupina vytvorená ku komplexnej novele trestného poriadku sa nateraz nevenuje zmenám v inštitúte spolupracujúceho obvineného, tzv. kajúcnika. "Nedá sa však vylúčiť, že sa táto téma v istom štádiu prác otvorí. Aktuálne sme v štádiu vyhodnocovania podkladov k zmenám od jednotlivých rezortov," potvrdil pre TASR hovorca Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Peter Bubla.

V súvislosti s medializovanými tvrdeniami, že niektorí obvinení sú väzobne stíhaní na základe jedného svedectva kajúcnika Bubla uviedol, že posudzovanie kvantity a kvality dôkazov je subjektívne. "O každej väzbe rozhoduje nezávislý a nestranný súd, prvostupňový a nadradený," podotkol.

Rezort spravodlivosti zároveň považuje za správne, že legislatíva umožňuje voči spolupracujúcemu obvinenému podmienečne pozastaviť trestné stíhanie, ak sa významnou mierou podieľal na objasnení závažného trestného činu.