Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bubnovačka upozorní na ochranu detí pred násilím

Na archívnej snímke bubnovačka. Foto: TASR - Roman Hanc

Bubnovačku rozbehla v roku 2014 nezisková organizácia Centrum Slniečko, člen Koalície pre deti Slovensko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 20 rokov.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Bubnovačka symbolicky upozorní na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenie v spoločnosti potrebu včasnej prevencie. Myšlienka podujatia "Aby bolo deti lepšie počuť" zaznie Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov v piatok v čase od 10.00 do 11.00 h. Informovalo o tom Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch, ktoré je organizačnou súčasťou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Bubnovačku rozbehla v roku 2014 nezisková organizácia Centrum Slniečko, člen Koalície pre deti Slovensko, ktoré sa problematike násilia na deťoch venuje viac ako 20 rokov. Od minulého roka Bubnovačka prekročila hranice Slovenska a do projektu sa zapojili aj v Českej republike.

"Posledné dva roky nám ešte dôraznejšie a naliehavejšie ako inokedy ukázali, aká vážna je téma ochrany detí pred násilím. Upozornenie na tému, aj prostredníctvom spoločnej Bubnovačky, je pre nás o to viac dôležité. Znovu máme možnosť sa stretnúť a upozorniť spoločným bubnovaním, aby nás bolo počuť už z diaľky," uviedla riaditeľka Národného koordinačného strediska pre riešenie problematiky násilia na deťoch Mária Vargová.

Ako dodala, v praxi sa často stretávajú s bagatelizovaním témy ako takej, a to na všetkých úrovniach. "Detstvo bez násilia by malo byť pre každé dieťa samozrejmosťou a nie šťastnou náhodou," povedala Vargová. Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 132.000 detí a dospelých.

"Deti sú tým najvzácnejším darom a je na nás dospelých, aby sme vytvorili pre ne všade tam, kde sa zdržujú, čo najbezpečnejšie prostredie, ktoré eliminuje možnosti páchania násilia na nich," uviedla zakladateľka neziskovej organizácie Centrum Slniečko Mariana Kováčová s tým, že 18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním. O deň neskôr, teda 19. novembra, je Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.