Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Budaj a Hubáčková: Energetickej závislosti od Ruska sa treba zbaviť

Ján Budaj, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Stretnutie ministrov sa uskutočnilo aj pri príležitosti 30. výročia podpisu Dohody medzi vládou Slovenskej a Českej republiky o spolupráci v oblasti ochrany životného prostredia.

Bratislava 17. mája (TASR) - Na nutnosti zbaviť sa energetickej závislosti od Ruska sa zhodli česká ministerka životného prostredia Anna Hubáčková a slovenský šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Je podľa neho potrebné zamerať sa na prijímanie opatrení a na zmiernenie cien energie na domácej aj európskej úrovni. Ministri sa na spoločnom rokovaní stretli v pondelok (16. 5.) v českých Valticiach.

Hlavnými témami zasadnutia Česko-slovenskej komisie pre spoluprácu v oblasti ochrany životného prostredia bolo nastávajúce české predsedníctvo v Európskej únii, obehové hospodárstvo, adaptácia na klimatickú zmenu, problematika sucha, národných parkov alebo ochrany pôdy.

Aktuálnou výzvou pre Slovensko a Česko je adaptácia na zmenu klímy. Ochranu klímy a adaptačné opatrenia považuje české ministerstvo za svoju najvyššiu prioritu. Podľa Hubáčkovej je potrebné zdôrazniť význam ochrany pôdy a prírode blízkych opatrení na zadržiavanie vody v krajine. "Zadržovanie vody a správne hospodárenie s pôdou sú kľúčové pre úspech našej snahy prispôsobiť SR prebiehajúcej zmene klímy. Mnoho vedeckých výskumov i skúseností dokazuje, že tento prístup slúži ako najlepšia prevencia prírodných katastrof, ako sú povodne, sucho alebo vlny horúčav," podotkla ministerka. Dodala, že tento prístup premietajú do dotačných programov, legislatívnych aktivít aj praktickej ochrany prírody.

Stretnutie ministrov sa uskutočnilo aj pri príležitosti 30. výročia podpisu Dohody medzi vládou Slovenskej a Českej republiky o spolupráci v oblasti ochrany životného prostredia.