Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Minister J. Budaj navštívil baňu na mastenec pri obci Gemerská Poloma

Na snímke portál 4,5-kilometrovej štôlne Elizabeth v banskom a spracovávateľskom areáli spoločnosti euroTalc v Gemerskej Polome v okrese Rožňava, ktorá vedie k ložisku mastenca, v utorok 21. júla 2020. Foto: TASR Branislav Caban

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu.

Gemerská Poloma 22. júla (TASR) – Baňa na mastenec pri obci Gemerská Poloma v Rožňavskom okrese má uzavreté odpadové hospodárstvo hodné uznania. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) pri júlovej návšteve tohto banského a spracovateľského areálu spoločnosti euroTalc.

„Technologickú vodu, ktorú použije, vracia do okruhu, odpady vracia do vyťažených šácht. Čiže ide o uzavreté odpadové hospodárstvo, naozaj hodné uznania. Zdá sa, že táto baňa bude dávať prácu ľuďom ešte okolo 100 rokov, ak sa nič nestane, bez toho, že by ničila okolitú prírodu,“ podotkol minister.

Spomenul tiež, že pre ochranu chránených území bola k ložisku mastenca vybudovaná nadpriemerne dlhá, zhruba 4,5-kilometrová prístupová štôlňa Elisabeth. „Urobili ju, aby dodržali požiadavky ochrany prírody. Vidíme teda pracovisko, ktoré dáva ľuďom prácu v tej oblasti, ktorú ministri životného prostredia obvykle preklínajú. Teraz však nemám najmenší dôvod niečo vyčítať,“ poznamenal Budaj.

Pri každej ťažobnej činnosti by podľa neho príslušné spoločnosti mali myslieť na to, kam uložia pozostatky po ťažbe a vopred na to založiť fond. „Väčšinou ho však buď ani nezaložia, alebo ho minú, ohlásia bankrot a hlušinu nechajú nám. Ak je plná arzénu, ako na neďalekom odkalisku v Nižnej Slanej, tak je z toho veľký problém pre zdravie ľudí,“ zdôraznil minister.

Ako pokračoval konateľ spoločnosti euroTalc Bernhard Gutternigg, priaznivý stav pri odpadoch sa im podarilo dosiahnuť vďaka používaniu najmodernejších postupov a technológií. „Kontinuálne ich tu zavádzame od začiatku našej činnosti a s ich pokračovaním rátame aj v budúcnosti. Na výstupe neprodukujeme žiadne odpady vo forme environmentálnych záťaží a nemáme tu žiadne odkalisko ani nič podobné,“ povedal Gutternigg a doplnil, že na konci ich činnosti by mala po nich zostať iba rekultivovaná krajina.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú toto gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete so zásobami na úrovni minimálne 85 miliónov ton. Využitie uvedenej suroviny je okrem iného pri výrobe kozmetiky a farmaceutických produktov.