Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Budaj bude rokovať s Hegerom o rozdelení zdrojov z plánu obnovy

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR (MŽP SR) Ján Budaj. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Doplniť plán obnovy a odolnosti SR žiadajú aj mimovládne organizácie.

Bratislava 15. januára (TASR) - Šéf envirorezortu Ján Budaj a minister financií Eduard Heger (obaja OĽANO) budú rokovať o rozdelení zdrojov plánu obnovy a odolnosti SR. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Prvé stretnutie bude v pondelok (18. 1.), priblížil Budaj na sociálnej sieti.

"Minister Budaj sa obrátil na koordinátora programu plán obnovy a odolnosti, ministra Eduarda Hegera, aby začali rokovania o rozšírení financovania z tohto programu smerom k ochrane biodiverzity, obnoviteľných a alternatívnych zdrojov energie a ochrane vody a krajiny pred vysychaním," uviedol odbor komunikácie.

Heger podľa ministra životného prostredia vníma oprávnenosť týchto aj ďalších "zelených požiadaviek". "Som presvedčený, že plán obnovy a odolnosti nebude iba šancou na zníženie emisií v energetike a priemysle, ale aj šancou pre zelenšie a zdravšie Slovensko," poznamenal.

Doplniť plán obnovy a odolnosti SR žiadajú aj mimovládne organizácie. Chcú opatrenia súvisiace s adaptáciou krajiny na zmenu klímy, podporou biodiverzity, udržateľnou energetikou a so zlepšením podmienok pre cyklodopravu. MŽP ocenilo ich záujem.

Ministerstvo financií vníma znepokojenie a výzvu na doplnenie priority "Zelené Slovensko" o opatrenia súvisiace so životným prostredím. Plán obnovy bude striktne dodržiavať kritériá stanovené Európskou komisiou, a teda nasmeruje 37 percent celkovej alokácie do zelenej transformácie, deklaroval rezort.