Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Budaj diskutoval s britským veľvyslancom o záveroch summitu COP26

Na archívnej sníme Ján Budaj. Foto: TASR - Ján Krošlák

Súčasťou rozhovorov bol aj postoj aktivistov k uzavretiu dohody o globálnom znížení emisií metánu o 30 percent do roku 2030 či zastaveniu odlesňovania v rovnakom termíne.

Bratislava 10. januára (TASR) - Minister životného prostredia SR Ján Budaj v pondelok na pôde britského veľvyslanectva v Bratislave diskutoval spolu s veľvyslancom Nigelom Bakerom a zástupcami iniciatívy Klíma ťa potrebuje o záveroch klimatickej konferencie OSN (COP26), ktorá sa konala vlani v škótskom Glasgowe. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie rezortu životného prostredia.

Súčasťou rozhovorov bol aj postoj aktivistov k uzavretiu dohody o globálnom znížení emisií metánu o 30 percent do roku 2030 či zastaveniu odlesňovania v rovnakom termíne.

Minister Budaj poďakoval členom spomenutej iniciatívy na ochranu klímy za ich doterajšiu prácu. "Treba oceniť úprimný záujem signatárov petície o problematiku klimatickej krízy, ktorý preukázateľne dlhodobo prejavujú. Ich doterajší vklad do riešenia klimatických problémov je dôležitou súčasťou verejnej diskusie," povedal.

Šéf envirorezortu podporil prvú vlnu petície, ktorú on-line podpísalo vyše 127.000 ľudí. Rovnako víta aj druhú vlnu zbierania podpisov, ktorej cieľom je dosiahnuť vyhlásenie stavu klimatickej núdze na Slovensku či vytvorenie plánu dosiahnutia klimatickej neutrality Slovenska do roku 2050.

Minister podotkol, že v rámci klimatických konferencií je potrebné správne chápať hranice toho, čo konferencie môžu po právnej a politickej stránke skutočne dosiahnuť. Rozhodnutia lídrov na konferenciách totiž podľa neho môžu stanoviť kolektívne ciele a pravidlá pre efektívnejšie konanie a spoluprácu medzi vládami, no v konečnom dôsledku sú to vlády a zainteresované strany súkromného sektora, ktoré musia prijať opatrenia na obmedzenie emisií.

"Výstup z COP26 je technický proces, ktorý sám o sebe nemôže svetu priniesť nižšie emisie. To môžu urobiť len vlády jednotlivých krajín a ďalšie zapojené subjekty," zdôraznil Budaj.

Na klimatickom summite OSN v Glasgowe sa zástupcom 196 krajín sveta podarilo 13. novembra po dvoch týždňoch rokovaní prijať spoločné záverečné vyhlásenie – Glasgowský klimatický pakt, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na Zemi.

Témou stretnutia bol aj balík opatrení s názvom Fit for 55", ktorý Európska komisia predstavila v júli. Jeho cieľom je zosúladiť rámec politík EÚ v oblasti klímy a energetiky a znížiť čisté emisie skleníkových plynov v celom hospodárstve do roku 2030 o 55 percent, aby mohla EÚ dosiahnuť klimatickú neutralitu v roku 2050, ktorú požadujú aj signatári petície "Klíma ťa potrebuje".