Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Budaj: Európski lídri musia zvýšiť úsilie za lepšiu ochranu ovzdušia

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Slovenský minister zdôraznil, že znečistenie ovzdušia nepozná hranice.

Praha 24. novembra (TASR) - Európski lídri musia zvýšiť úsilie za lepšiu ochranu ovzdušia. Vo štvrtok to povedal slovenský minister životného prostredia Ján Budaj na konferencii o budúcich výzvach ochrany ovzdušia v Európe, ktorá sa v rámci českého predsedníctva v Rade EÚ uskutočnila v Prahe, informuje spravodajkyňa TASR.

Budaj na konferencii hovoril o tom, ako pred rokom 1989 vznikali v Československu fabriky ťažkého a chemického priemyslu. "V čase totality ochrana ovzdušia a životného prostredia prakticky neexistovala. Priemyselná výroba a plnenie plánov na 120 percent bola dôležitejšia ako zdravie ľudí," povedal Budaj.

Slovenský minister zdôraznil, že znečistenie ovzdušia nepozná hranice. Práve cezhraničné znečistenie podľa neho výrazne ovplyvňuje kvalitu ovzdušia v EÚ aj v ďalších štátoch. Súčasťou konferencie bol tiež podpis Dohovoru o diaľkovom znečisťovaní ovzdušia prechádzajúcom hranicami štátov.

Podľa ministra životného prostredia ČR Mariana Jurečku ochrana ovzdušia má priamy vplyv na život všetkých ľudí. Ministri preto hovorili o prísnejších limitoch pre jednotlivé látky a lepšom monitoringu kvality ovzdušia.

Slovenský minister zdôraznil, že jeho rezort presadzuje opatrenia pre čistejšie ovzdušie na Slovensku. Pripomenul, že SR prijala opatrenia na zrušenie dotácií na výrobu vysoko emisnej elektrickej energie z lignitu už od roku 2023. Naďalej však podľa neho zostáva výzvou zníženie emisií zo spaľovania pevných palív v domácnostiach a zníženie emisií z poľnohospodárstva, dopravy a priemyslu.

Budaj sa tiež stretol s námestníkom ministra pre ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov Ukrajiny Oleksandrom Krasnolutskym. Rokovali o fatálnych dôsledkoch ruskej agresie proti Ukrajine na životné prostredie a tiež hrozby, ktoré vyplývajú z ostreľovania ukrajinských jadrových elektrární ruskými vojakmi.

Na konferencii Budúce výzvy ochrany ovzdušia v Európe sa stretli experti z európskych krajín a strednej Ázie, Svetovej zdravotníckej organizácie, Európskej hospodárskej komisie OSN, Európskej investičnej banky a tiež zástupcovia mimovládnych organizácií.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)