Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

BUDAJ: Mladí vytrvajte, dožadujte sa aj zrušenia a likvidácie korupcie

Na snímke opozičný poslanec NR SR Ján Budaj (OĽANO-NOVA) počas tlačovej konferencie na tému zrušenie Mečiarových amnestií, 13. marca 2017 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Plénum Ústavného súdu SR v stredu (31.5.) vydalo verdikt, že aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi, je v súlade s ústavou.

Bratislava 1. júna (TASR) - Dve sily, vytrvalosť a verejnosť, vytlačili zo Slovenska nemorálne amnestie Vladimíra Mečiara a tieto dve sily vytlačia z tejto krajiny aj korupciu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec OĽaNO-NOVA Ján Budaj, podľa ktorého ide o hlavný odkaz zrušenia amnestií

"Dvadsať rokov amnestie chránili rôzne komunistické a nacionalistické strany. Dvadsať rokov sa odkladala spravodlivosť a 20 rokov tieto strany tvrdili, že amnestie sa nikdy nebudú dať zrušiť. Počul som už, že Ivan Lexa sa čuduje, čo sa stalo a prečo ho hodili cez palubu. Ale po dlhých rokoch vyhrali demokratické sily. A to preto, lebo na našej strane bola vytrvalosť a verejnosť," povedal Budaj.

Na mladých ľudí preto apeloval, aby vytrvali a dožadovali sa aj zrušenia a likvidácie korupcie. "Tlačte na to, aby krok za krokom, centimeter za centimetrom, sme vytlačili z našej krajiny korupciu preč tak, ako sme vytlačili amorálne Mečiarove amnestie," povedal Budaj.

Podľa jeho slov sú mnohí politici skorumpovaní a nehodlajú ustúpiť z praxe, kde ruka ruku myje a kde platí, že kto nekradne, okráda vlastnú rodinu. "Vytrvalosť a verejnosť. Tieto dve sily zrušili amnestie a tie isté vytlačia zo Slovenska aj korupciu," myslí si.

Matka zavraždeného Róberta Remiáša Anna Remiášová je šťastná, že konečne skončila etapa Mečiarových samoamnestií. "Verím, že ľudia boli za posledných 20 rokov unavení zo mňa aj z mena Remiáš. Snaha dať priechod spravodlivosti trvala neskutočne dlho. V podstate je to jedna generácia. Ale som šťastná, že sa prelomila bariéra, ktorá blokovala priechod spravodlivosti," vyhlásila.

Remiášová je vďačná každému, kto sa podieľal na zrušení amnestií. "Ako poslancom v NR SR, tak aj sudcom Ústavného súdu SR. Súd to zvládol perfektne a ja som mu za to vďačná," odkázala s vierou, že čestní a nepodplatiteľní sú aj sudcovia, ktorí budú doteraz zablokované kauzy riešiť.

Zároveň si myslí, že súčasné vládne strany robili všetko preto, aby amnestie zrušené neboli, ale napokon podľahli tlaku verejnosti. "Boli donútení urobiť túto zmenu," podotkla. Ak sa podozriví z trestných činov obrátia pre zrušenie amnestií na Európsky súd pre ľudské práva, Remiášová je pripravená urobiť to isté.

Na otázku, či má po zrušení amnestií nejaké očakávania od Vladimíra Mečiara, odvetila, aby jej vrátil syna. "To je jediné ospravedlnenie, ktoré od neho beriem. Môj syn nezomrel, bol upálený za živa. Takto nie sú trestaní ani vojnoví zločinci. Kým nebude nastolená spravodlivosť, dovtedy sa tu budú páchať zločiny," dodala.

Plénum Ústavného súdu SR v stredu (31.5.) vydalo verdikt, že aprílové rozhodnutie NR SR o zrušení tzv. Mečiarových amnestií a milosti exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi, je v súlade s ústavou. K rozhodnutiu pripojili stanoviská k výroku sudcovia Milan Ľalík a Peter Brňák a odlišné stanoviská k odôvodneniu Ivetta Macejková, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.