Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Budaj: Na Slovensku nemá spustenie uhoľných elektrární zmysel

Na archívnej snímke Ján Budaj. Foto: TASR - Dano Veselský

Verím, že pre Rakúsko a Nemecko ide o nejaké dočasné opatrenia, inak by sme vykročili k záchrane klímy opačným smerom a to nechceme, podotkol šéf envirorezortu.

Bratislava 22. júna (TASR) - Na Slovensku nemá spustenie uhoľných elektrární zmysel. Nikto uhlie neplánuje obnovovať. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Reagoval tak na správy, že Nemecko aj Rakúsko sa vracajú k uhliu a oživujú svoje uhoľné elektrárne.

Budaj nie je podľa vlastných slov nadšený z toho, že štáty obnovujú uhoľné elektrárne. "Verím, že pre Rakúsko a Nemecko ide o nejaké dočasné opatrenia, inak by sme vykročili k záchrane klímy opačným smerom a to nechceme," podotkol šéf envirorezortu. Chce od Rakúska získať informácie, na aký dlhý čas predpokladajú obnovenie uhlia a aké emisie vzniknú.

Rakúsko informovalo, že sa vracia k uhliu a oživuje využívanie tohto fosílneho paliva na výrobu elektriny. Dôvodom sú obmedzené toky zemného plynu z Ruska do Európy. Aj Nemecko sa v dôsledku energetickej krízy rozhodlo pre výrobu elektriny z uhlia, ale zároveň v pondelok uviedlo, že má stále v úmysle zatvoriť svoje uhoľné elektrárne do roku 2030.