Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Budaj ponúkol Ukrajine pomoc pri obnove životného prostredia

Na snímke v prednom rade prvý zľava minister životného prostredia (MŽP) SR Ján Budaj (OĽaNO), v prednom rade uprostred ukrajinský minister pre ekológiu a prírodné zdroje Ruslan Strilec a ďalší ministri životného prostredia pózujú na spoločnej snímke počas neformálneho rokovania ministrov životného prostredia členských krajín Európskej únie v Prahe 13. júla 2022. Foto: TASR/AP

Ministri životného prostredia členských krajín Európskej únie sa v stredu stretli na neformálnom rokovaní v Prahe v rámci českého predsedníctva v Rade EÚ.

Praha 13. júla (TASR) - Rusko sa s veľkou pravdepodobnosťou dopúšťa na Ukrajine vojnových zločinov aj v oblasti životného prostredia, uviedol minister životného prostredia SR Ján Budaj v stredu na stretnutí šéfov envirorezortov členských krajín Európskej únie v Prahe. Ukrajine ponúkol slovenských expertov v oblasti posudzovania vplyvov na prírodu. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie ministerstva životného prostredia SR.

"Ukrajinská vláda má zdokumentovaných 257 konkrétnych envirozločinov, pričom boli ničené aj národné parky, jazerá boli zamínované a vyše troch miliónov hektárov lesa zhorelo," napísal na sociálnej sieti Facebook Budaj o tom, čo im na rokovaní hovoril ukrajinský minister ochrany životného prostredia a prírodných zdrojov Ruslan Strilec. Podľa neho 1,4 milióna obyvateľov Ukrajiny nemá prístup k pitnej vode.

"Pevne verím, že tieto zločiny nezostanú bez spravodlivého súdu a nám sa podarí spoločným úsilím a odhodlaním prispieť k obnove a zaisteniu zelenej a mierovej budúcnosti pre Ukrajinu," dodal Budaj.

Európski ministri rokovali aj o biodiverzite. Podľa Budaja k jej ochrane musí prispieť každá krajina. "Odmietame, aby proces zvrátenia globálnej straty biodiverzity ležal iba na pleciach rozvinutých krajín. Zachovanie biodiverzity je aj záujmom rozvojových krajín," uviedol na rokovaní minister. Dodal, že práve ony z toho budú profitovať najviac.

Počas stredajšieho rokovania zostala podľa Českej televízie zatiaľ v pozadí téma balíčka Fit for 55. K téme, ktorá je jednou z priorít českého predsedníctva, sa vyjadril predseda výboru pre životné prostredie v Európskom parlamente Pascal Canfin. "Dúfam, že budeme môcť počas českého predsedníctva popísať nastavovací mechanizmus na uhlíkové clo ako prví na svete. Ako Európa dáme uhlíkové clo na tovar, ktorý sa dováža napríklad z Turecka alebo Číny," povedal Canfin.

Ministri životného prostredia členských krajín Európskej únie sa v stredu stretli na neformálnom rokovaní v Prahe v rámci českého predsedníctva v Rade EÚ. Témami schôdzky boli najmä vplyvy vojny na Ukrajine na životné prostredie, biodiverzita a adaptácia na zmenu klímy. Rokovanie bude pokračovať vo štvrtok.