Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Budaj: Plénum nevyužilo možnosť zaviesť reformu krajinného plánovania

Na snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR - Jakub Kotian

Nový zákon o krajinnom plánovaní poslanci NR SR vo štvrtok neposunuli do druhého čítania. Zámerom návrhu bolo zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny.

Bratislava 16. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nevyužili príležitosť zaviesť komplexnú reformu krajinného plánovania, ktorá by pomohla pripraviť Slovensko na negatívne dosahy klimatickej zmeny a zároveň by zachovala jej prirodzený ráz. V reakcii na neschválenie návrhu zákona to uviedol dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj. Pripomenul, že reforma je súčasťou programového vyhlásenia vlády a tiež plánu obnovy.

"Využívanie a rozvoj územia potrebuje podľa Ministerstva životného prostredia SR jasné pravidlá, zohľadňujúce obmedzenia a riziká, vyplývajúce zo situácie prírodných prvkov krajiny. Tento zákon je súčasťou reformy stavebných a územnoplánovacích zákonov," uviedol rezort v stanovisku, ktoré TASR poskytlo oddelenie komunikácie.

Nový zákon o krajinnom plánovaní poslanci NR SR vo štvrtok neposunuli do druhého čítania. Zámerom návrhu bolo zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny. Pomôcť mal pripravovať Slovensko na negatívny dosah klimatickej zmeny. Krajinný plán mal byť podkladom pre územné plány miest a obcí.