Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Budaj požiadal inšpekciu o stanovisko o akcii v Sysľovských poliach

Ján Budaj, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Ministerstvo považuje túto lokalitu za jedno zo vzácnych území hlavného mesta a urobí všetko preto, aby sa v súlade so zásadami ochrany sprístupnilo cyklistom alebo chodcom, uistil Budaj.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) si vyžiadal podrobnú informáciu od Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) o okolnostiach akcie farára rímskokatolíckej cirkvi farnosti Bratislava-Rusovce Júliusa Mariána Prachára. Podujatie sa malo udiať v chránenom vtáčom území Sysľovské polia v utorok (10. 8.). Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Minister po oboznámení sa s informáciami konštatoval, že hlavným problémom akcie farára Prachára bolo zanedbanie povinnosti riadneho a včasného ohlásenia podujatia na príslušnom okresnom úrade, respektíve správe chránenej krajinnej oblasti. "V médiách však organizátor vyvolával dojem, že akciu prekazila Štátna ochrana prírody SR," upozornilo tlačové oddelenie.

Budaj však tiež ocenil úsilie uchovať pamäťovú stopu po zničení Kostola sv. Vavrinca. Preto navrhne Správe Chránenej krajinnej oblasti Dunajské Luhy, aby čo najskôr vytýčila niektoré trasy v lokalite Sysľovských polí pre pohyb verejnosti a určila návštevný poriadok, ktorý bude v súlade s ochranou vzácnych druhov. "Pokiaľ budú mať farníci z Rusoviec záujem usporiadať tichú spomienkovú udalosť, podľa odborníkov by mohla byť vhodným termínom druhá polovica septembra, keď už drop vyviedol mláďatá a ešte na toto územie neprileteli zimujúce chránené vtáky," dodalo tlačové oddelenie.

MŽP je presvedčené, že kvalitný návštevný poriadok zaistí, aby sa na území Sysľovských polí uchoval prirodzený výskyt dropa veľkého. "Ministerstvo považuje túto lokalitu za jedno zo vzácnych území hlavného mesta a urobí všetko preto, aby sa v súlade so zásadami ochrany sprístupnilo cyklistom alebo chodcom," uistil Budaj.

Pôvodným zámerom farára Prachára bolo usporiadať v utorok (10. 8.) približne dvojhodinovú akciu v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia. Na ten deň pripadal sviatok svätého Vavrinca, ktorému bol zasvätený kostol na Laurinom majeri.

SIŽP pripomína, že Sysľovské polia boli za chránené vtáčie územie vyhlásené v roku 2006. Účelom je ochrana biotopov dropa fúzatého, husi bieločelej, husi siatinnej, sokola červenonohého a taktiež zabezpečenie podmienok ich prežitia a rozmnožovania. Vláda minulý rok prijala program starostlivosti o toto chránené územie. Jeho cieľom je zlepšiť súčasný nepriaznivý stav druhov, spresniť zásady využívania tohto územia a určiť opatrenia na dosiahnutie dobrého stavu ochrany dotknutých druhov.