Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Budaj: Práca meteorológov nie je ohrozená, SHMÚ má dostať peniaze

Na archívnej snímke budova Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na Jeséniovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nedorozumenie o chýbajúcich financiách inštitúcie vzniklo podľa Budaja preto, že SHMÚ žilo minulý rok z rezerv, ktoré si našetrilo za minulej vlády.

Bratislava 19. mája (TASR) - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) by mal dostať peniaze na svoje štandardné fungovanie. Práca meteorológov nie je ohrozená. Pre TASR to potvrdil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) s tým, že to nebude suma, ktorú inštitúcia požadovala. "Vyzerá to tak, že tie krízové peniaze ministerstvo financií uvoľní," deklaroval.

Budaj poukázal, že SHMÚ chýba tri až 3,5 milióna eur. "Ministerstvo financií nám dáva za pravdu, že s naším rozpočtom, ktorý bol podcenený, nemôžeme ďalší rok fungovať," uviedol.

Nedorozumenie o chýbajúcich financiách inštitúcie vzniklo podľa neho preto, že SHMÚ žilo minulý rok z rezerv, ktoré si našetrilo za minulej vlády. "Otázka je, prečo sa tam robili mimorozpočtové presuny peňazí, z ktorých vznikali akési špecifické fondy," podotkol Budaj. Envirorezort situáciu rieši vnútornou kontrolou SHMÚ. Robí sa tam audit, z ktorého by mal minister v krátkom čase dostať správu o stave meteorologického ústavu.

SHMÚ nemá podpísaný kontrakt na tento rok s Ministerstvom životného prostredia (MŽP) SR, potvrdil to hovorca inštitúcie Ivan Garčár s tým, že dostali zamietavé stanovisko o poskytnutí peňazí z rezortu financií. Podľa informácií TASR majú meteorológovia peniaze na svoju činnosť do júla. Ministerstvo financií pre TASR uviedlo, že zabezpečenie financovania SHMÚ patrí plne do pôsobnosti kapitoly MŽP ako jeho zriaďovateľa.

Kontrakt o poskytnutí financií podpisujú obe inštitúcie vždy koncom roka. Minulý rok sa tak neudialo.