Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Budaj: Pripravujeme Akčný plán ochrany oblasti Žitný ostrov

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

V súvislosti s akčným plánom vznikli odborné pracovné skupiny, ktorých súčasťou budú samosprávy, univerzity a mimovládne organizácie.

Bratislava 17. februára (TASR) - Envirorezort pripravuje Akčný plán ochrany vodohospodárskej oblasti Žitný ostrov, ktorý usmerní ochranu vôd na tomto území. Na jeseň by ho chceli predložiť na schválenie vládou. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) a vedúci sekcie vôd na envirorezorte Roman Havlíček.

"Cieľom je, aby akčný plán definoval ochranu vôd ako prioritný verejný záujem v tomto území a tomu by malo byť podriadené všetko, čo sa na tom území bude diať," povedal Havlíček. Zároveň podotkol, že akčným plánom nechcú urobiť prekážku v rozvoji ostrova.

V súvislosti s akčným plánom vznikli odborné pracovné skupiny, ktorých súčasťou budú samosprávy, univerzity a mimovládne organizácie. Zaoberať sa budú odhaľovaním zdrojov znečistenia vôd, kompetenciami úradov a účinnejšou ochranou, priblížil Budaj.

Envirorezort má na Žitnom ostrove body, kde sleduje kvalitu podzemných vôd. "Ešte viac chceme, aby sa sledovala kvalita pôdy, lebo Žitný ostrov je aj o pôdohospodárstve. Z neho môže hroziť zničenie rezervoáru podzemných vôd," poznamenal šéf rezortu. Dodal, že ostrov ohrozuje šíriaci sa toxický mrak z Bratislavy. Znečistenie pochádza z envirozáťaží ako vrakunská skládka, Istrochem či Žabí majer.

Ministerstvo životného prostredia chce podľa ministra vodnú clonu medzi znečisteným bratislavským podzemím a Žitným ostrovom. Plánuje diskutovať aj s ministerstvom pôdohospodárstva o vytvorení osobitného režimu hnojenia, používania pesticídov a ďalších chemikálií na území ostrova, priblížil Budaj.

Vo štvrtok sa na tému záchrany Žitného ostrova uskutočnila online konferencia za účasti 185 odborníkov, zástupcov štátnej a verejnej správy, vedecko-výskumných pracovísk a mimovládnych organizácií. "Je na čase, aby sme hľadali kvalitné, efektívne a dlhodobé riešenia," skonštatovala poslankyňa parlamentu Anna Zemanová (SaS), ktorá iniciatívu za záchranu Žitného ostrova začala. Tvrdí, že ostrov dopláca na chyby minulých vlád.