Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Budaj: Program odpadového hospodárstva je cestovná mapa plná ambícií

Na snímke vpravo minister životného prostredia SR Ján Budaj a vľavo štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Juraj Smatana počas tlačovej konferencie na tému: Predstavenie dôležitých zmien, ktoré podporia triedenie a recykláciu odpadu a zároveň obmedzia skládkovanie 26. novembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Budaj apeluje na starostov, aby pripravili štatistiku, ako sa im darilo tento rok s triedením biologického odpadu.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Podpora používania výrobkov z recyklovaného materiálu, zvýšenie poplatkov za ukladanie odpadov na skládkach či zvýšenie prípravy na opätovné použitie a recykláciu stavebných materiálov sú niektoré zo zámerov Programu odpadového hospodárstva na roky 2021 – 2025, ktorý tento týždeň schválila vláda. Ako uviedol v piatok minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), hlavným cieľom je, aby odpad nekončil na skládkach.

"Program odpadového hospodárstva je cestovná mapa ministerstva do roku 2025 nabitá ambicióznymi plánmi," vyhlásil šéf envirorezortu. Ako vysvetlil, z programu sa budú odvíjať legislatívne zmeny a vyhlášky, ktoré budú definovať jednotlivé ciele. Ich napĺňanie je podľa ministra podmienkou čerpania z európskych štrukturálnych fondov.

Upozornil, že od roku 2023 nebude možné skládkovať odpad bez jeho pretriedenia. Apeluje na starostov, aby pripravili štatistiku, ako sa im darilo tento rok s triedením biologického odpadu. "Chceme pomôcť tým, ktorí by zaostávali, odmeniť tých, ktorí sú najlepší a samozrejme hľadáme aj, kde sú chyby v systéme," povedal Budaj.



Ambíciou programu je podľa materiálu schváleného vládou napríklad vytvorenie komplexného nakladania s odpadmi z bioplastov, zníženie bioodpadu v zmesovom odpade či vytvorenie funkčného systému pre spracovanie textilu alebo zvýšenie recyklácie odpadových pneumatík.