Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Budaj: Spolupracujeme s okresnými úradmi, chceme im vytvoriť zázemie

Na sníme minister životného prostredia SR Ján Budaj, foto z archívu. Foto: TASR - Ján Krošlák

Envirorezort chce okresným úradom ponúknuť technickú aj metodickú spoluprácu a vytvoriť projekty, v ktorých by boli zaangažovaní.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Odbory starostlivosti o životné prostredie na okresných úradoch, patriace pod ministerstvo vnútra, nemajú dostatok financií, techniky ani zamestnancov. Envirorezort s nimi spolupracuje, chce im vytvoriť zázemie, aby mali potrebné informácie o zmenách zákonov súvisiacich so životným prostredím. Informoval o tom minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) počas piatkového stretnutia so zástupcami odborov v Bratislave.

Budaj tvrdí, že Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR je pripravené na transformáciu, ktorou by sa zabezpečilo presunutie odborov starostlivosti o životné prostredie spod rezortu vnútra pod nich. Na takéto rozhodnutia však podľa Budaja treba dohodu na úrovni vlády a tá zatiaľ neexistuje. V súčasnosti má MŽP dobrú spoluprácu s ministerstvom vnútra a má rozhodujúce slovo pri výbere pracovníkov tohto odboru.



"Potrebujeme živý kontakt s ľuďmi, lebo ak nemáme v okresoch ľudí, ktorí rozhodujú o všetkom, čo sa týka životného prostredia, tak potom MŽP pôsobí, ako keby vnútro nemalo policajtov," poznamenal Budaj.

Envirorezort chce okresným úradom ponúknuť technickú aj metodickú spoluprácu a vytvoriť projekty, v ktorých by boli zaangažovaní. Budaj pripomína, že odbory starostlivosti o životné prostredie, najmä tie v sídle kraja, majú významné kompetencie ako povolenie stavby, vyjadrujú sa k živočíchom, podzemným vodám či výrubom lesov. Kríza ich tlačí k obmedzovaniu počtu pracovníkov, ale v oblasti životného prostredia to nie je možné, pretože počty sú tam na minime. "Štátna správa je na kolenách a personálne aj technicky jej treba pomáhať a nie ju redukovať," skonštatoval.