Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Budaj rokoval s Poľskom o rozvoji prihraničných národných parkov

Ján Budaj, archívna snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Minister Budaj a štátny tajomník poľského ministerstva pre zmenu klímy a životného prostredia Adam Guibourgé-Czetwertyňski našli možnosti prehĺbenia spolupráce pri manažovaní a rozvíjaní územia.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Zástupcovia envirorezortov Slovenska a Poľska v piatok konzultovali o tom, ako zjednotiť rozvoj prihraničných národných parkov. Slovenský minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) navrhol recipročné zastúpenie v radách slovenských národných parkov, ktoré susedia s poľskými národnými parkami.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripomína, že Slovensko a Poľsko spája okrem prihraničného parku prírody v Pieninách, Tatrách a Poloninách aj prvá trilaterálna Biosférická rezervácia UNESCO Východné Karpaty, ale aj Karpatské bukové pralesy, ďalšie prírodné dedičstvo zapísané do zoznamu UNESCO. Na poľskej strane sa rozprestiera Národný park Bieszcsady, ktorého časti sú takisto zapísané do zoznamu UNESCO.

Minister Budaj a štátny tajomník poľského ministerstva pre zmenu klímy a životného prostredia Adam Guibourgé-Czetwertyňski našli možnosti prehĺbenia spolupráce pri manažovaní a rozvíjaní územia. "Príroda nepozná štátne hranice. Územie, na ktorom sa nachádzame, a dobré diplomatické vzťahy prinášajú potenciál v spoločnom rozvoji turizmu a manažmentu prírody," zhrnul po rokovaní Budaj.

Rokovanie slovenského a poľského envirorezortu sa konalo v rámci slovensko-poľských medzivládnych konzultácií, ktoré sa uskutočnili vo Vyšných Ružbachoch za účasti premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), premiéra Poľskej republiky Mateusza Morawieckého a ďalších členov vlád oboch krajín.