Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Budaj na Expe Dubaj pozval na návštevu Slovenska estónskeho kolegu

Na archívnej snímke z 26. augusta 2021 minister životného prostredia SR Ján Budaj počas tlačovej konferencie Ministerstva životného prostredia SR v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na Expe Dubaj absolvoval minister aj zdvorilostné stretnutie s ministerkou pre vedu, výskum, technológie a telekomunikácie Kostariky Paolou Vega Castillovou.

Bratislava 22. marca (TASR) - Energetická bezpečnosť a posilnenie ochrany vôd boli témami rozhovoru medzi ministrom životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) a estónskym šéfom envirorezortu Erkim Savisaarom. Stretli sa na svetovej výstave Expo Dubaj, ktorej posledný týždeň je venovaný vode. Budaj pozval rezortného kolegu na návštevu Slovenska. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Ministri sa vzájomne informovali o hlavných výzvach v oblasti energetickej politiky, ochrany životného prostredia či posilnenia ochrany vôd. Zhodli sa na potrebe rozvíjať technológie, ktoré podporia energetickú sebestačnosť. Jednou z možností je využívanie menších modulárnych jadrových elektrární. MŽP podľa Budaja pripravuje experiment výroby vodíka z vodnej energie. "Projekt vodíkovej lode budú vodohospodári prezentovať na Expe," poznamenal.

Na Expe Dubaj absolvoval minister aj zdvorilostné stretnutie s ministerkou pre vedu, výskum, technológie a telekomunikácie Kostariky Paolou Vega Castillovou. Rozprávali sa o boji proti odlesňovaniu a efektívnemu využívaniu obnoviteľných zdrojov energie šetrných k životnému prostrediu.

Kostarika a krajiny Strednej Ameriky podľa rezortu prijímajú opatrenia na zmiernenie dôsledkov klimatickej krízy, napríklad lepšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie, rozvoj mäkkého turizmu a záchrana tropických dažďových pralesov. "Ministri životného prostredia majú v rukách veľmi veľkú zodpovednosť a my sa na vás spoliehame," podotkla na stretnutí Vega Castillová.

Envirorezort zároveň priblížil, že súčasťou svetovej výstavy je slovenská príroda a regióny. Podľa Budaja ide o príležitosť prezentovať slovenskú biodiverzitu v národných parkoch, lesoch, riekach a v kultúrnych pamiatkach.