Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Budaj sa zúčastní na Konferencii OSN o udržateľnom rozvoji v Štokholme

Na archívnej snímke Ján Budaj. Foto: TASR - Dano Veselský

Lídri budú diskutovať o prijatí opatrení na dosiahnutie zdravej planéty a prosperity pre ľudí.

Bratislava 2. júna (TASR) - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) sa zúčastní na Konferencii OSN o udržateľnom rozvoji vo švédskom Štokholme. Cieľom je zvyšovať spoločné úsilie štátov v boji s klimatickou krízou, znovu definovať hodnotové reťazce a vzťah k prírode a tiež podporovať udržateľnú výrobu a spotrebu. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie envirorezortu. Konferencia sa uskutoční vo štvrtok a piatok (3. 6.).

Budaj absolvuje v Štokholme bilaterálne rokovania s rezortnými kolegami a riaditeľkou Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) Inger Andersenovou. Rozprávať sa podľa tlačového oddelenia budú o ochrane klímy, biodiverzite a podpore obehového hospodárstva.

Lídri budú diskutovať o prijatí opatrení na dosiahnutie zdravej planéty a prosperity pre ľudí. Zamerajú sa aj na zotavenie sa z pandémie nového koronavírusu. "V tejto súvislosti sa účastníci dialógu budú zaoberať konkrétnymi opatreniami, potrebnými na dosiahnutie udržateľného rozvoja a premenu hospodárstva, ktoré musí rešpektovať ekologický, udržateľný a spravodlivý rozvoj," priblížilo tlačové oddelenie. Doplnilo, že tretí dialóg lídrov sa bude zaoberať možnosťami intenzívnejšieho a rýchlejšieho dosiahnutia udržateľného rozvoja.

Konferencia OSN o životnom prostredí, známa ako Štokholmská konferencia, bola prvou konferenciou na tému životného prostredia. Jej záverečný dokument obsahoval princípy, ktoré sú pre environmentálny manažment dôležité dodnes, uviedlo ministerstvo. Konferencia zriadila Environmentálny program OSN (UNEP) a Svetový deň životného prostredia, ktorý pripadá na 5. júna.