Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Budaj: SIŽP by po prijatí novej koncepcie mala mať vyšetrovaciu zložku

Na snímke zľava minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO) a generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo počas tlačovej konferencie na podujatí Deň Zeme na Slovenskej inšpekcie životného prostredia 25. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Potreba zriadiť takýto stav vyplynula z bežnej praxe, povedal riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) by po prijatí novej koncepcie mala mať svoju vyšetrovaciu zložku. Mala by tak mať kompetencie zodpovedajúce polícii. Na tlačovej konferencii to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Z Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti, ktorá je predložená v medzirezortnom pripomienkovom konaní, vyplýva zriadenie Kriminálneho úradu Inšpekcie životného prostredia (IŽP) SR a Ústavu forenzných expertíz IŽP. Potreba zriadiť takýto stav vyplynula z bežnej praxe, povedal riaditeľ SIŽP Ján Jenčo. "Zistili sme, že inšpekcia je vo veciach odborného zisťovania veľmi oklieštená," poznamenal.

Momentálne sa v prípade rozborov spolieha na dodávateľov z tretích strán. SIŽP chce preto využiť prostriedky z plánu obnovy na obstaranie technických zariadení, ktoré aspoň na začiatku procesu umožnia spoznať príčinu znečistenia alebo ohrozenia životného prostredia. Budaj verí, že nová technika bude nápomocná a pomôže inšpekcii dosiahnuť lepšie výsledky.



Následne by sa mohli inšpektori obrátiť na laboratóriá. "V samotnom rezorte existuje niekoľko akreditovaných laboratórií. Je potrebné s nimi rokovať, kedy a za akých podmienok vedia byť inšpekcii nápomocní," skonštatoval Jenčo. Nepovažuje za nevyhnutné vytvoriť ďalšie laboratórium, ak už v rámci envirorezortu nejaké existujú.

Koncepciou sa má tiež inšpekcia personálne posilniť. Predbežne ráta s presunutím personálu z polície a okresných úradov, povedal Jenčo. Pri prerozdeľovaní agendy bude podľa neho nevyhnuté presunúť aj peniaze.

Slovenská inšpekcia životného prostredia v súčasnosti pracuje na komplexnom systéme pre environmentálny dohľad, aby nebolo možné dostať sa k podávateľovi podnetu environmentálnej trestnej činnosti a bol tak bezpečne chránený. Ochranu oznamovateľov deklaroval aj Budaj.

Z Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti vyplýva, že SIŽP by sa mala transformovať na Inšpekciu životného prostredia SR. Udiať by sa tak malo v júni 2023. Cieľom je posilnenie jej postavenia, pôsobnosti a právomocí. Predpokladá tiež vytvorenie jednej integrovanej Stráže prírody.