Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Budaj: SNP zanechalo odkaz bojovať za demokraciu a odmietať fašizmus

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Minister dodal, že SNP zanechalo po sebe hroby hrdinov a ľudí, ktorí sú dodnes svedectvom, že slovenský národ sa dokázal vzoprieť jednej z najväčších veľmocí sveta počas vojny.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Slovenské národné povstanie (SNP) zanechalo odkaz bojovať za demokraciu, budovať Slovensko a odmietať fašizmus a extrémizmus. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) pri príležitosti 76. výročia SNP.

"Poďakujme sa všetkým hrdinom SNP. Poďakujme sa tým, ktorí nám nesú svedectvo, a prijmime povinnosť niesť svedectvo ďalej. Smrť fašizmu, smrť každému extrémizmu bolo heslo, na ktoré nemôžu zabudnúť naše deti," povedal Budaj.

Dodal, že SNP zanechalo po sebe hroby hrdinov a ľudí, ktorí sú dodnes svedectvom, že slovenský národ sa dokázal vzoprieť jednej z najväčších veľmocí sveta počas vojny. "Zaradili sme sa medzi hrdinské národy, ktoré sa dokázali postaviť proti fašizmu, a nebolo to hotové víťazstvo, aj SNP si muselo prejsť svojím peklom, aby sa dočkalo oslobodenia," podotkol minister.

Pripomenul, že aj revolúcia v Novembri 1989 sa opierala o odkaz SNP v podobe demokracie, humanizmu, západnej kultúry a odporu k fašizmu.