Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Budaj víta občianske aktivity smerujúce k účinnejšej ochrane lesov

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR - Martin Baumann

Petíciu iniciovalo Lesoochranárske zoskupenie VLK, ktoré ju odovzdalo na pôde Národnej rady SR spolu s listom pre predsedu parlamentu a lídra Sme rodina Borisa Kollára.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) víta občianske iniciatívy, ktorých cieľom je zvýšenie prirodzenej plochy lesov i ich účinnejšia ochrana. Šéf envirorezortu to uviedol v súvislosti s odovzdanou petíciou požadujúcou desať percent bezzásahového územia, pod ktorú sa podpísalo vyše 105.000 podporovateľov.

Petíciu iniciovalo Lesoochranárske zoskupenie VLK, vo štvrtok (21. 10.) ju odovzdalo na pôde Národnej rady SR spolu s listom pre predsedu parlamentu a lídra Sme rodina Borisa Kollára.

V liste upozorňuje na to, že požiadavka zvýšiť percento bezzásahových území má podporu verejnosti, korešponduje i s požiadavkami Európskeho parlamentu a je v súlade aj s predloženou novelou o reforme správy národných parkov.

Budaj v tejto súvislosti poukázal na to, že rezortom predložená reforma prinesie aj pozdvihnutie regiónov Slovenska. "Stojíme pred dôležitým rozhodnutím, ochrániť a zveľadiť národné parky spôsobom, ktorý by priniesol aj nové pracovné miesta a zlepšenie sociálnej situácie v priľahlých regiónoch," zdôraznil minister.