Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Budaj o vojne na Ukrajine: Sme svedkami možno nezvrátiteľných škôd

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO), foto z archívu. Foto: TASR Jaroslav Novák

Svetoví politici a klimatickí či environmentálni aktivisti sa stretli vo švédskej metropole, aby si pripomenuli polstoročie založenia Programu OSN pre životné prostredie (UNEP).

Štokholm 2. júna (TASR) - Minister životného prostredia SR Ján Budaj vystúpil vo štvrtok v Štokholme na medzinárodnej environmentálnej konferencii Stockholm+50, na ktorej vyzval predstaviteľov OSN, aby sa postavili proti poškodzovaniu životného prostredia na Ukrajine. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie rezortu životného prostredia.

"Sme svedkami možno nezvrátiteľných environmentálnych škôd, ktoré sa dejú v rámci ruskej agresie na Ukrajine," vyhlásil minister Budaj a lídrov vyzval, aby sa postavili proti takémuto konaniu.

Svetoví politici a klimatickí či environmentálni aktivisti sa stretli vo švédskej metropole, aby si pripomenuli polstoročie založenia Programu OSN pre životné prostredie (UNEP). Budaj ocenil, že UNEP napriek ťažkej situácii odoláva politickému tlaku a ponúka svoju expertízu na mapovanie a zdokumentovanie environmentálnych škôd na Ukrajine čeliacej ruskej ofenzíve. "Právo na ochranu životného prostredia a pravdivé informácie o ňom musí byť spoločné pre všetkých," vyhlásil.

Poukázal aj na dôležitosť pokračovania v environmentálnom aktivizme na Slovensku. "Počas 40-ročnej nadvlády Moskvy klesla ochrana a udržateľnosť životného prostredia tak výrazne, že ani približne rovnaký čas environmentálneho aktivizmu nedokázal úplne napraviť spôsobené škody," povedal v tejto súvislosti.

Doplnil, že Slovensko dokázalo životné prostredie pozdvihnúť a nasmerovať krajinu udržateľným smerom aj vďaka globálnym environmentálnym dohodám. Budaj vyzval všetky štáty, aby agendu ochrany životného prostredia postavili na popredné miesto v rámci svojich politík.