Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Budaj zvolá k zvozom zálohovaných fliaš okrúhly stôl

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR – Dano Veselský

Obchodníci hlásia problémy so zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš. Problém s ich uskladňovaním vzniká hlavne v malých priestoroch. Situácia sa zhoršuje najmä cez víkend.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) zvolá okrúhly stôl k zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš. Reaguje tak na obavy malých obchodov z uskladňovania vyzbieraných obalov. Envirorezort zároveň avizuje, že počas Veľkej noci správca systému zvoz vyzbieraných fliaš posilní. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

"Podľa ministra životného prostredia Jána Budaja je úlohou správcu nastaviť frekvenciu zvozov tak, aby kopírovala nábehovú krivku vyzbieraných zálohovaných obalov. Správca komunikuje s obchodnými prevádzkami a hľadá najvýhodnejšie riešenia, aby sa zabezpečil plynulý chod obchodných prevádzok a komfort zákazníkov," priblížil rezort. Po prvom štvrťroku má minister so všetkými dotknutými subjektmi zhodnotiť priebeh systému.

Obchodníci hlásia problémy so zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš. Problém s ich uskladňovaním vzniká hlavne v malých priestoroch. Situácia sa zhoršuje najmä cez víkend. Pre TASR to uviedli Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a Zväz obchodu SR. Riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai priznala, že zálohový systém má drobné technické nedostatky, na ktorých pracujú.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.