Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Budaj: Nie som jediný, koho prekvapili slová Sulíka o platbe v rubľoch

Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj počas tlačového brífingu k stálej konferencii pod názvom Energeticky nezávislé Slovensko v Bratislave 4. apríla 2022. Foto: TASR – Dano Veselský

Sulík svoje nedeľné vyhlásenie o tom, že v prípade nevyhnutnosti môže pristúpiť Slovensko aj k platbe za ruský plyn v rubľoch, v pondelok korigoval.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) priznal prekvapenie z vyjadrení ministra hospodárstva SR Richarda Sulíka (SaS), ktorý v nedeľnej (3. 4.) televíznej diskusii pripustil možnosť platiť za dodávaný ruský plyn v rubľoch, ako to požaduje najnovšie Kremeľ. "Sulík tak, ako ho poznám, na to mal nejaký dôvod a iste sa ho dozvieme," uviedol šéf envirorezortu k vyjadreniam vicepremiéra naznačujúc, že téma bude zrejme aj predmetom diskusie na vláde.

Sám Budaj zastáva nekompromisný postoj kabinetu voči vyhrážkam ruskej strany, ktorá porušuje zmluvné ustanovenia. "Nemyslím si, že táto palica vydierania a zastrašovania Vladimírovi Putinovi vyjde a bolo by veľkou hanbou, ak by Slovensko ostalo jedinou krajinou, ktorá sa tejto vyhrážky zľakne," zdôraznil minister.



Budaj upozornil i na slová vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimíra Šuchu na pondelkovej konferencii pod názvom Energeticky nezávislé Slovensko, ktorý upozornil, že prakticky všetci odberatelia majú zmluvy o dodávke ruského plynu s Ruskou federáciou zakontrahované v eurách alebo dolároch. "Nie je na nás, aby sme porušovali tieto zmluvy," dodal Budaj.

Stotožňuje sa s myšlienkou, že budúcnosť v odpútaní sa od závislosti od dodávok ruského plynu je v spoločnom postupe i solidárnom prístupe členských štátov Európskej únie pri zabezpečovaní nákupu plynu.

Sulík svoje nedeľné vyhlásenie o tom, že v prípade nevyhnutnosti môže pristúpiť Slovensko aj k platbe za ruský plyn v rubľoch, v pondelok korigoval. Vyhlásil, že za dodávky ruského plynu zaplatí SR podľa platnej zmluvy, čiže v eurách. Očakáva zároveň analýzu ruských požiadaviek, na ktorej pracuje Európska komisia (EK). "Počkáme si na výsledky. To všetko preto, lebo sa nedáme vydierať Putinom a ruble nemáme. Ale dostať ich môže. Veď nech si ich na eurá zamení doma v Kremli a hneď to má v rubľoch, hrivnách, bitcoinoch, hocičom len chce. My zmluvu neporušíme," zdôraznil Sulík.

Koordináciu postupu s ostatnými členmi EÚ pri nákupe ruského plynu zdôraznil v reakcii na Sulíkove slová aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že za dodávky ruského plynu bude od tzv. nepriateľských krajín, medzi ktoré Moskva zaraďuje aj Slovensko, požadovať Rusko platbu v rubľoch. Pokiaľ takto nezaplatia, plyn nedostanú.