Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bugár: Predseda SMK v maďarskom denníku vylúčil spoluprácu s Mostom

Béla Bugár hosťom v relácii POLITIKA Tu a Teraz. Foto: Teraz.TV

V diskusnej relácii Béla Bugár rozprával aj o vzniku pravicovej koalície pre komunálne voľby v Bratislave.



Bratislava 19. augusta (TASR) – Zástupcovia Mostu–Híd dostali pred tohoročnými komunálnymi voľbami odporúčanie nevstupovať v krajských a okresných mestách do koalícií so Smerom-SD a SNS. Tam, kde je to z hľadiska potenciálu koalície výhodné, môžu nadviazať koaličnú spoluprácu so Stranou maďarskej komunity (SMK). Predseda SMK József Berényi však podľa lídra Mostu–Híd Bélu Bugára pre denník Új Szó vyhlásil, že si spoluprácu s Mostom–Híd vie predstaviť až od roku 2015. „Je to ich zodpovednosť. My sa snažíme všade, kde sa to dá, rokovať o koalíciách, ktoré môžu byť úspešné,“ povedal v diskusnej relácii na portáli Teraz.sk predseda Mostu–Híd Béla Bugár.

Napríklad v Rimavskej Sobote sa strana Most–Híd uchádza o podporu svojho kandidáta na primátora, riaditeľa školy s vyučovacím jazykom maďarským, Štefana Orosza a privítala by aj SMK. Tá však uvažuje aj o osobe súčasného primátora Jozefa Šimka, ktorý v minulosti kandidoval na post predsedu VÚC s podporou SNS a HZD. „SMK sa musí rozhodnúť. Ak podporia súčasného primátora, zároveň povedia, že súhlasia so všetkým, čo na ňom kritizujú občania,“ vyhlásil Bugár.

V komunálnych voľbách podľa neho existuje málo veľkých celoštátnych spoločných tém, v každom regióne je špecifická agenda, ktorú musia komunálni politici riešiť. Napriek tomu však medzi Mostom–Híd a SMK vidí rozdiely v prístupe k riešeniu problémov.

„Rozdiely sú v takých dôležitých veciach, ako je to s kým viete realizovať svoj program. Hovoríme o tom, že na Slovensku, v jednotlivých dedinách môžeme byť vo väčšine, ale v skutočnosti sa potrebujeme dohodnúť aj so zástupcami väčšinového národa. Či v parlamente, v niektorých mestách, alebo vyšších územných celkoch,“ konštatuje Bugár na margo prístupu Mostu–Híd. „Hovoríme o tom, že ak niečo vymyslíme, napríklad aj ohľadne menšinových práv, musíme presvedčiť aj predstaviteľov slovenských strán, aby sme od nich dostali podporu. V tomto je rozdiel. Neodkazujeme ani z Maďarska, ani neviem odkiaľ, že toto chceme. To nemá význam,“ dodal.

Rozdiel v prístupe vidí aj pri takých témach, ako sú otázky samosprávy, alebo kauza Hedvigy Žákovej Malinovej. Europoslanec SMK Pál Csáky pre Teraz.sk 27. júla uviedol, že by súhlasil s územnou autonómiou na južnom Slovensku. Kauzu Hedvigy Žákovej Malinovej je Csáky pripravený v prípade potreby otvoriť v petičnom výbore europarlamentu.

„Problém pána Csákyho je v tom, že rozpráva, rozpráva, rozpráva a nekoná. Pred rokom, možno pred trinástimi mesiacmi, na jednom stretnutí v Gombaseku povedali, že položia na stôl ich návrh na územnú autonómiu. Problém je v tom, keď niekto v kuse len hovorí o hocijakej autonómii, ale nepoloží na stôl, čo má pod týmto pojmom na mysli, ako by to fungovalo, vyvoláva to určité obavy,“ konštatuje Bugár. „Je to historicky dané. Hocikedy v histórii Slováci chceli autonómiu, mali na mysli samostatný štát,“ vysvetlil.

Most-Híd by v tejto situácii skôr privítal posilnenie niektorých samosprávnych funkcií. „My hovoríme o tom, že chceme posilniť samosprávy v oblasti školstva a kultúry,“ povedal Bugár. „Robíme na Občianskej vízii 2016. Prvá časť je práve o tom, ako si predstavujeme život menšín na Slovensku, aj maďarskej menšiny. Je to osemnásťstránkový materiál, kde nájdete všetko. Každý, kto si to prečíta, vie, čo od nás môže očakávať a nemusí sa báť, že vymyslíme niečo, čo bude na škodu,“ dodal Bugár.

„Čo sa týka Hedvigy Žákovej Malinovej, hovoriť, že to chcem otvoriť na medzinárodnej úrovni... Problém je v niečom inom. Ak sa tu dokončí proces a Hedviga Žáková Malinová nebude spokojná, sama s tým pôjde na medzinárodnú úroveň. To nemusí otvoriť ani pán Csáky, ani Bugár,“ reagoval predseda Mostu–Híd na slová europoslanca SMK.

„Prečo sa to asi ťahá sedem rokov? Lebo nevedia, čo s tým. Vtedy do toho politicky zasiahol premiér a podpredseda vlády, minister vnútra a teraz nevedia, ako sa z toho dostať,“ dodal. Bugár zároveň odmietol, že by sa v prípade Hedvigy Žákovej Malinovej v minulosti politicky angažovala aj SMK, ktorú vtedy viedol. Vtedajší poslanec SMK Gábor Gál podľa Bugára len z dôvodu časovej tiesne a na jeho požiadanie podporil Hedvigu Malinovú ako jej prvý advokát. „V tom momente, ako sa našiel nepolitický advokát, pán Gál z toho vycúval,“ zdôraznil Bugár.

V dnešnej diskusii na portáli Teraz.sk Bugár rozprával aj o vzniku pravicovej koalície pre komunálne voľby v Bratislave, spolupráci so Sieťou Radoslava Procházku a svojom názore na politiku Igora Matoviča, ako aj o postoji Mostu–Híd k pripravovanému ústavnému zákonu o druhom dôchodkovom pilieri.