Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Bujňák:Odvolať parlament referendom možno len v 2 európskych krajinách

Na snímke prenosná volebná schránka pre okrskové volebné komisie pre referendum. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Podľa neho preto neplatí tvrdenie, ktoré sa opakovane objavuje vo verejnej diskusii, že tento spôsob odvolania existuje v každom demokratickom štáte.

Bratislava 31. januára (TASR) - Možnosť odvolať celoštátny parlament ľudovým hlasovaním existuje len v dvoch európskych štátoch, a to v Lichtenštajnsku a Lotyšsku. Pre TASR to priblížil ústavný právnik z Právnickej fakulty Univerzity Komenského Vincent Bujňák. Podľa neho preto neplatí tvrdenie, ktoré sa opakovane objavuje vo verejnej diskusii, že tento spôsob odvolania existuje v každom demokratickom štáte.

"Neexistuje dokonca ani vo Švajčiarsku, ktoré je označované za baštu priamej demokracie," ozrejmil Bujňák. Poukázal, že v prípade odvolania celoštátneho parlamentu ľudovým hlasovaním v Lichtenštajnsku neobsahuje ústava žiadne časové obmedzenie. Lotyšský model ho však má. "Ľudové hlasovanie nie je možné uskutočniť v prvom a poslednom roku riadneho volebného obdobia," spresnil právnik.

Podobné časové obmedzenia chýbali podľa neho na Slovensku v návrhoch, o ktorých sa rozhodovalo v parlamente alebo v referende. "Tieto návrhy preto u nás chceli zaviesť lichtenštajnský model," vysvetlil.

Nazdáva sa, že ak by bola potreba zakotviť do ústavy ľudové hlasovanie o odvolaní celoštátneho parlamentu, potom by sa malo vychádzať z podobného inštitútu, ktorý už v ústave existuje, a tým je ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta. To môže podľa Bujňáka iniciovať parlament cez svoje uznesenie. "Ak je ľudové hlasovanie úspešné, prezident je odvolaný a národná rada dosiahla to, čo chcela. Ak však ľud prezidenta neodvolá, jedným z následkov je, že prezident rozpustí parlament a vyvolá predčasné parlamentné voľby," vysvetlil. Predčasne sa v tom prípade skončí mandát všetkým 150 poslancom. Ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta je preto podľa Bujňáka vyvážené a logicky nastavené.

"Ak už by sme veľmi chceli ľudové hlasovanie o odvolaní celoštátneho parlamentu, tento princíp vyváženosti by mal byť jeho súčasťou," zhodnotil. Do ústavy by sa potom doplnilo, že ľudové hlasovanie o odvolaní celoštátneho parlamentu môže byť vyhlásené na podklade petície 350.000 občanov s pripojenými podpismi 30 poslancov.

"Ak by bolo ľudové hlasovanie úspešné, poslanci by dosiahli, čo chceli, a nasledovali by predčasné parlamentné voľby. Ak by však ľud parlament neodvolal, pričom by na hlasovaní bola napríklad nízka účasť, potom by sa uplatnil podobný mechanizmus ako pri odvolaní prezidenta," vysvetlil Bujňák. Poslancom, ktorí sa pod ľudové hlasovanie podpísali, by teda zanikol mandát.

Zároveň by podľa neho mohli byť prítomné časové obmedzenia, ako je to v prípade ľudového hlasovania v Lotyšsku. "Model, ktorý by neobsahoval absolútne žiadny vyvažovací mechanizmus, by narobil v ústavnom systéme škody a rozhodne by som ho neodporúčal," zhodnotil.