Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bukovszky: Rešpektujem rozhodnutie o zmene rómskeho splnomocnenca

Na archívnej snímke splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky. Foto: TASR - Dano Veselský

Doterajšia splnomocnenkyňa sa k dôvodom svojho odvolania nevyjadrila. Na sociálnej sieti v rozlúčkovom statuse bilancovala svoje pôsobenie na poste.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky berie na vedomie rozhodnutie kabinetu o personálnej výmene na poste splnomocnenca pre rómske komunity. "Verím v dobrú spoluprácu s novým pánom splnomocnencom Jánom Herom, s ktorým sme v minulosti spolupracovali v oblasti národnostného školstva. Som presvedčený, že je to správny človek na daný post, určite však i pre neho bude nová misia výzvou," povedal Bukovszky pre TASR.

O zmene, bez bližšieho zdôvodnenia, rozhodol kabinet na svojom stredajšom (8. 12.) zasadnutí, keď v rámci jedného z dvoch desiatok pridaných bodov v programe oznámil bez bližšieho odôvodnenia odvolanie doterajšej šéfky Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) Andrey Bučkovej a menovanie nového splnomocnenca Jána Hera, ktorý sa vo štvrtok ujíma funkcie.

Hero pôsobil desaťročia v rezorte školstva, venoval sa najmä oblasti národnostného školstva aj so špecifickým zameraním na rómsku menšinu. Od roku 1999 bude v poradí deviatym rómskym splnomocnencom.

Doterajšia splnomocnenkyňa sa k dôvodom svojho odvolania nevyjadrila. Na sociálnej sieti v rozlúčkovom statuse bilancovala svoje pôsobenie na poste. "Som presvedčená, že som vytvorila podmienky na kontinuálne pokračovanie agendy, ktorú úrad zastrešuje," uviedla, želajúca zároveň svojmu nástupcovi veľa síl a úspechov. Vo funkcii vedúcej ÚSVRK bola Bučková od apríla 2020.