Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Burda: Súčasné znenie súdnej mapy nezlepší súdnu ochranu človeka

Na archívnej snímke dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda. Foto: TASR - Dano Veselský

Burda vníma, že v súčasnosti na niektorých najmenších okresných súdoch nie je priestor na špecializáciu sudcov. Na krajských súdoch však podľa neho špecializácia je.

Bratislava 23. februára (TASR) – Súčasné znenie reformy súdnej mapy nezlepší súdnu ochranu bežného človeka. V podcaste Právnickej fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave to uviedol jej dekan Eduard Burda.

V prípade vzniku mestských súdov v Bratislave a Košiciach upozorňuje na možnú koncentráciu moci a veľký vplyv predsedov týchto súdov. "Aj z hľadiska ekonomického života a ekonomických vzťahov veľmi veľa zásadných káuz s ekonomickým dosahom sa rieši práve v pôsobnosti bratislavských a košických súdov. Takže áno, môže to byť pre niektoré záujmové skupiny aj kľúčové," upozornil dekan.

Zároveň Burda vníma, že v súčasnosti na niektorých najmenších okresných súdoch nie je priestor na špecializáciu sudcov. Na krajských súdoch však podľa neho špecializácia je.

V súvislosti s ohrozením čerpania prostriedkov z plánu obnovy uviedol, že SR si sama nadefinovala, čo bude považovať za reformu. "To znamená, že keď niekto zadefinoval zlú reformu, tak je vinný on a nie tí, ktorí s odbornými argumentmi hovoria, že tá reforma je zlá a môže nám ešte viac uškodiť," podotkol Burda.

Ďalej zdôraznil, že rezort spravodlivosti neakceptoval zásadné pripomienky odbornej verejnosti. Volá po tom, aby politické riešenie išlo ruka v ruke s odborným a nie naopak.

Zákon o zriadení správnych súdov je súčasťou reformného balíka súdnej mapy. Štyri zákony sa už dostali do parlamentu, pričom do druhého čítania prešiel len zákon o reorganizácii okresných súdov.