Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bútora: Šimečka bol súčasťou zmeny, ktorá ovplyvnila každého znás

Milan Šimečka. Foto: TASR

Nadácia pripomína, že Šimečka svojím dielom a aktivitou v oblasti ľudských práv získal veľkú autoritu v celom Československu aj vo svete, jeho texty patrili k tým najprekladanejším.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Symbolicky deň pred výročím Nežnej revolúcie vychádzajú v slovenskom preklade ďalšie dve knihy z edície Malé VEĽKÉ dejiny Milana Šimečku - Výber z diela: Náš súdruh Winston Smith a iné texty a Obnovenie poriadku. "Výnimočným je práve Výber z diela zostavený Martinom Bútorom, ktorý obsahuje aj mnohé menej známe a doposiaľ knižne nepublikované texty," približuje Nadácia Milana Šimečku, vydavateľ titulov, ktoré majú priblížiť odkaz Novembra ´89 širokej verejnosti, najmä však mladým ľuďom.

"Milan Šimečka bol súčasťou zmeny, ktorá ovplyvnila každého z nás. Spisovateľ, ktorého myšlienky rezonovali už Nežnou revolúciou a rovnako živé sú dodnes," uvádza Martin Bútora v úvode knihy, ktorý nazval Slušný vykladač neslušného sveta. "Revolúcia bola v jeho očiach predovšetkým morálnou revolúciou, revolúciou slov a nimi vytvorenej vízie slobody, ľudských práv a ľudskej dôstojnosti," dodáva.

Nadácia pripomína, že Šimečka svojím dielom a aktivitou v oblasti ľudských práv získal veľkú autoritu v celom Československu aj vo svete, jeho texty patrili k tým najprekladanejším. Podľa Michala Hvoreckého, ktorého slová sprevádzajú vydanie celej edície, je Milan Šimečka jeden z najlepších československých spisovateľov 20. storočia. "A písal rovnako dobre v oboch jazykoch, čo je takisto výnimočné. Jeho eseje patria k vrcholom tohto žánru u nás. A takisto glosy a fejtóny. Prežil život napínavý ako prvotriedny román. A vytvoril veľké dielo, ktoré je v mnohom aktuálne dodnes. Pritom nie je zďaleka taký známy ako mnoho jeho generačných súputníkov. Doslova čaká na znovuobjavenie novou generáciou," píše Hvorecký.

Vydavateľ upozorňuje, že publikácie sú určené predovšetkým ľuďom narodeným po roku 1989 alebo krátko predtým. "Práve tí nemali možnosť zažiť obdobie, ktoré Šimečka vystihuje vo svojom diele. Aby boli jeho texty čo najbližšie mladým ľuďom, ale i širokej verejnosti, nadácia sa rozhodla sprístupniť ich aj v slovenčine," dodáva k textom, ktoré si doposiaľ mohli ľudia prečítať len v češtine alebo online.

Nadácia Milana Šimečku pripravila na 17. novembra výstavu fotografií a citátov zo Šimečkových kníh. Bude sa konať v čase od 13.00 do 16.00 h na Svoradovej 5 v Bratislave. "Počas nej zaznejú úryvky novo vydaných textov z balkóna nadácie v podaní študentov a študentiek VŠMU," avizuje organizátor. Návštevníkov čaká aj krátky film, ktorý vznikol na motívy Šimečkovej knihy Světelná znamení. Podujatie sa koná v rámci festivalu bytovej kultúry - Cez prah, ktoré organizuje občianske združenie literarnyklub.sk.