Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Buzz Aldrin, astronaut, ktorý kráčal po Mesiaci, má 92 rokov

Foto: Teraz.sk/TASR

Svoje 82. narodeniny oslávi slovenský prozaik a literárny vedec STANISLAV RAKÚS, autor próz ako Žobráci, Pieseň o studničnej vode, Temporálne poznámky, Nenapísaný román, či Excentrická univerzita.

Bratislava 20. januára (TASR) - ŠTEFAN NOSÁĽ patril neodmysliteľne k umeleckému súboru Lúčnica, z ktorého vybudoval popredné svetové teleso svojho druhu. Na jeho čele ako umelecký vedúci stál bezmála 70 rokov. Od narodenia "otca" Lúčnice uplynie 95 rokov.



Observatórium v Hurbanove, dnešnú Slovenskú ústrednú hvezdáreň, vybudoval maďarský fyzik a astronóm MIKULÁŠ KONKOLY-THEGE, ktorý sa narodil pred 180 rokmi.



BUZZ ALDRIN, americký astronaut, pilot Apolla 11, ktorý 20. júla 1969, ako druhý po Neilovi Armstrongovi, kráčal po povrchu Mesiaca, oslávi svoje 92. narodeniny.

Na archívnej snímke NASA z 20. júla 1969 pózuje Buzz Aldrin Neilovi Armstrongovi pri americkej zástave počas vychádzky na povrchu Mesiaca.
Foto: TASR/AP


Pred 100 rokmi sa v gruzínskom Boržomi narodil OTTO SMIK, najúspešnejší Slovák v službách britského Kráľovského letectva (RAF) počas druhej svetovej vojny.



Svoje 82. narodeniny oslávi slovenský prozaik a literárny vedec STANISLAV RAKÚS, autor próz ako Žobráci, Pieseň o studničnej vode, Temporálne poznámky, Nenapísaný román, či Excentrická univerzita.



Prvý tunel pražského metra začali raziť pred 52 rokmi, 20. januára 1969.



Český básnik, filozof, prozaik, marxista a textár EGON BONDY, vlastným menom ZBYNĚK FIŠER, známa postava českého undergroundu, sa narodil pred 92 rokmi, 20. januára 1930.



VLADIMÍR MERTA, legenda českého folku, ale aj spisovateľ, či fotograf, má 76 rokov.



"Česká Bardotka" JANA BREJCHOVÁ oslávi svoje 82. narodeniny. Svoj talent predviedla vo filmoch Vlčí jáma, Vyšší princip, Kdyby tisíc klarinetů, Mladý muž a bílá velryba, či Noc na Karlštějně.

Jana Brejchová, foto z archívu.
Foto: TASR


Pred 730 rokmi, sa narodila česká kráľovná ELIŠKA PŘEMYSLOVNA, matka Karola IV.



O 27 rokov skôr, 20. januára 1265, zasadal prvýkrát anglický parlament.



Pred 80 rokmi 20. januára 1942 prijali nacisti jedno z najstrašnejších rozhodnutí. Na konferencii vo Wansee schválili totiž plán konečného riešenia židovskej otázky.



Cesta, Sladký život, Guilletta a duchovia, Rím, Amarcord či Ginger a Fred sú slávne filmy geniálneho talianskeho režiséra FEDERICA FELLINIHO, ktorý sa narodil pred 102 rokmi, 20. januára 1920.



Americký režisér DAVID LYNCH, tvorca kultového seriálu Twin Peaks, či filmov Mazacia hlava, Sloní muž, Modrý zamat, Divokosť v srdci, Lost Highway, či Mulholland Drive, sa dnes dožíva 76 rokov.

David Lynch, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


Americký gitarista a spevák skupiny Kiss PAUL STANLEY, má 70 rokov.



Svoje 65. narodeniny oslávi logik FRANTIŠEK GAHÉR, bývalý rektor Univerzity Komenského v Bratislave.



JÁN FIGEĽ, bol predseda KDH, poslanec Národnej rady, člen Európskej komisie, podpredseda vlády a minister dopravy. Konzervatívny kresťanský politik, ktorý oslávi svoje 62. narodeniny, je členom Riadiacej rady Európskeho inovačného a technologického inštitútu.

Ján Figeľ, foto z archívu.
Foto: TASR/Michal Svítok


Meniny majú Daliborovia. Ich meno má slovanský pôvod a znamená "vzďaľuj boj". Dnešný deň však patrí aj Sebastiánom, ktorých meno vzniklo z latinského Sebastianus s významom muž zo Sebastie.