Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Bývalá hlavná sestra vojenskej nemocnice Vicenová oslávila 102 rokov

Minister obrany Peter Gajdoš.zablahoželal bývalej hlavnej sestre Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Sidónii Zdenke Vicenovej, ktorá oslávila 102 rokov. Vo vojenskej nemocnici pracovala 36 rokov. V Ružomberku, 4. augusta 2017. Foto: MO SR

K jubileu jej osobne zablahoželal minister obrany Peter Gajdoš.

Bratislava 4. augusta (TASR/Teraz.sk) - Bývalá hlavná sestra Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Sidónia Zdenka Vicenová oslávila 102 rokov. Vo vojenskej nemocnici pracovala 36 rokov. Počas Slovenského národného povstania pôsobila ako vrchná ošetrovateľka I. poľnej nemocnice v Korytnici a neskôr bola poverená zriadením II. poľnej nemocnice v Tisovci. Dnes žije v Ružomberku. K jubileu jej dnes osobne zablahoželal minister obrany Peter Gajdoš.

"Dovoľte mi čo najsrdečnejšie vám zablahoželať k narodeninám. Prajem vám najmä veľa zdravia, šťastia a spokojnosti. Je mi cťou, že som sa s vami mohol dnes osobne stretnúť a spoznať dámu, ktorá prakticky celý svoj život pracovala v našej vojenskej nemocnici a pomáhala ľuďom aj počas Slovenského národného povstania," povedal Gajdoš.



Pani Sidónia si dnes počas návštevy zaspomínala na svoju dlhoročnú prácu v ružomberskej vojenskej nemocnici. "Pracovala som tam 36 rokov," povedala. Bývalá hlavná sestra napriek vysokému veku rada číta a ocenila knihu o generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktorú jej daroval minister.

Sidónia Zdenka Vicenová sa narodila 31. júla 1915 v Záhorskej Vsi. Je účastníčkou národného boja za oslobodenie. Počas vojny bola krátky čas v nemeckom zajatí, na ktoré si zaspomínala aj dnes na stretnutí s Gajdošom. Po prepustení pracovala asi dva mesiace v Slovenskom Červenom kríži, kde ako zdravotná sestra podávala na železničnej stanici prvú pomoc a občerstvenie nemeckým zajatcom.