Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Bývalého štátneho tajomníka Radka K. prepustili z väzby

Na archívnej snímke bývalý štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko K. Foto: TASR – Jakub Kotian

Správu aktualizujeme.

Bratislava 22. októbra (TASR) - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vydal v piatok príkaz na prepustenie obvineného bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií Radka K. z väzby. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Radko K. bol zadržaný, obvinený a následne väzobne stíhaný od polovice augusta, keď ho zadržali v rámci akcie Mýtnik III.

"Prokurátor ÚŠP dňa 22. októbra 2021 vydal príkaz na prepustenie obvineného R. K. z väzby, nakoľko v jeho prípade pominul dôvod kolúznej väzby," objasnil hovorca.

Radko K. bol stíhaný väzobne od 16. augusta, keď o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. NS SR tak zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý ho predtým prepustil z väzby na slobodu. Jeho kolúzna väzba mohla trvať maximálne päť mesiacov.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil obvinenie podnikateľa Petra B., ten bol zadržaný na začiatku roka v rámci akcie Mýtnik I. Ako v piatok uviedli Hospodárske noviny, Žilinka využil paragraf 363, orgánom činným v trestnom konaní zároveň prikázal opätovne konať. GP SR zatiaľ túto informáciu TASR nepotvrdila.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v rámci akcie Mýtnik III z korupčnej trestnej činnosti dovedna osem osôb. Ide výlučne o korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Voči dvom osobám bolo vtedy vznesené obvinenie z trestného činu podplácania a voči ďalším šiestim osobám obvinenie z trestného činu prijímania úplatku. Celkovo zadržali štyroch ľudí.

Medzi obvinenými bola aj bývalá prezidentka FS Lenka W., ktorá sa priznala k skutku, 4. augusta ju prepustili z cely policajného zaistenia.