Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Bývalého Černákovho advokáta odsúdili na 7 rokov za korupciu

Špecializovaný trestný súd Foto: TASR

Ďalších troch obžalovaných, ktorí úplatky dali, ŠTS dnes odsúdil na 18 mesiacov väzenia a rovnako aj im znížil pôvodné tresty.

Banská Bystrica 22. februára (TASR) – Bývalý advokát na doživotie odsúdeného Mikuláša Černáka Daniel M. dostal dnes nový trest sedem rokov väzenia v obnovenom procese, ktorý sa týka starej korupčnej kauzy. Rozhodol o tom dnes samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici. Uznal ho vinným podľa pôvodnej obžaloby. Dostal aj finančný trest, a to bezmála 16.600 eur. Ak ho nezaplatí, väzenie sa mu o rok predĺži. Pôvodne mal Daniel M. stráviť za mrežami osem rokov.

Podľa obžaloby bývalý Černákov obhajca mal v roku 2004 a 2005 brať úplatky za to, že obvineným vybaví prepustenie z väzby na slobodu, a to tak, že podplatil sudcu Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý rozhodoval o ich sťažnosti proti väzbe. Ten krátko na to zomrel. Medzi prepustenými boli aj bývalí komplici bossa banskobystrického podsvetia. Úplatky sa pohybovali okolo 200.000 aj 400.000 vtedajších slovenských korún. V jednom z prípadov obžalovaný advokát mal zariadiť i podmienečné prepustenie z výkonu trestu.

Ďalších troch obžalovaných, ktorí úplatky dali, ŠTS dnes odsúdil na 18 mesiacov väzenia a rovnako aj im znížil pôvodné tresty. Rozsudky ešte nie sú právoplatné. Nikto z obžalovaných si ich dnes na súd neprišiel vypočuť.

O obnovenom konaní rozhodol Najvyšší súd SR (NS SR). Ten zrušil predchádzajúci verdikt ŠTS z roku 2008 aj čo do výroku o vine a aj treste. Daniel M., ktorý tvrdí, že je nevinný a spoluobžalovaní obnovu procesu dosiahli na NS SR až v dovolacom konaní.

Ako vysvetlil samosudca, súd vykonal nové dokazovanie v potrebnom rozsahu a v intenciách právneho názoru NS SR. Dospel však k záveru, že niet takých dôkazov, ktoré by spochybnili predchádzajúce zistenia a na základe ktorých, by ich mohol spod obžaloby oslobodiť.